Η Ιδιωτική Ασφάλιση, αποτελεί έναν από τους βασικότερους οικονομικούς θεσμούς για την σημερινή οικονομία, καθώς σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, εκτιμάται σε €2,4 δισεκ. σε όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, απασχολεί 14.800 θέσεις εργασίας και συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα €1,65 δισεκ., αποτελώντας το 2,9% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματική συνεισφορά της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην κοινωνία.

Η Ιδιωτική Ασφάλιση, αποτελεί το πιο εξελιγμένο σύστημα αλληλεγγύης της σύγχρονης οικονομίας, καθώς οι πολλοί, πληρώνουν ασφάλιστρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αυτών που θα ζημιωθούν, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιοι θα είναι, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Το περιβάλλον το οποίο ζούμε, ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους που έχουν υπάρξει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.Κλιματολογικές αλλαγές, οι οποίες πυροδοτούν φυσικές καταστροφές, ελλιπής δημόσια υγεία, εξωγενείς παράγοντες απώλειας ζωής και ικανότητας εργασίας, αστική ευθύνη και ατομική ευθύνη επιχειρηματιών, αποτελούν μόνο μερικές από τις πιο σύγχρονες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένα νοικοκυριό.

Η Ασφάλιση, δίνει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων και μία δεύτερη ευκαιρία σε οικογένειες που μπορεί να χάσουν το σπίτι τους, που μπορεί να βρεθούν στα πρόθυρα ενός απρόοπτου θανάτου ή μίας βαριάς ασθένειας, ή που εν τέλει επιθυμούν ένα αξιοπρεπέστατο γήρας με υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και υψηλή σύνταξη. Άλλωστε, επί του πρακτέου, οι  ασφαλιστικές εταιρίες ήταν στο Μάτι, στην Καρδίτσα, στην Εύβοια και στη Χαλκιδική και εντός μίας εβδομάδας, είχαν αποζημιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών.

Η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν θα μπορέσει ποτέ να βοηθήσει στο ψυχολογικό κόστος μίας απώλειας περιουσίας, ή μελών μίας οικογένειας. Μπορεί όμως, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χρεωκοπίας μίας οικογένειας μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Αυτή λοιπόν, είναι και η μεγαλύτερη αξία του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Αυτό ακριβώς εορτάζεται και στις 11 Νοεμβρίου.

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης και πολιτισμού μιας χώρας, καθώς συμβάλλει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά σε αυτήν.

Αποφθεγματική για την αξία του ασφαλιστικού θεσμού για τις κοινωνίες είναι και η σχετική ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ:

“Αν μπορούσα, θα έγραφα τη λέξη ΑΣΦΑΛΙΣΗ,

πάνω σε κάθε σπίτι και στο μέτωπο κάθε ανθρώπου” !

 

Άννα Νικηφορίδου

Ασφαλιστικός-Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων, Financial Planner of Achmea Academy, Μέλος Δ.Σ. του Ε. Ε. Θ., Μέλος Επιτροπής Εργασιακών, Νομικών, Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Θεμάτων  του Δ. Σ. του Ε. Ε. Θ., Μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων