Κλιμάκιο και κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες -αρχής γενομένης από την Πέμπτη- σειρά από covid tests στο προσωπικό των δημοτικών δομών και υπηρεσιών, μετά την ανταπόκριση του οργανισμού στο σχετικό αίτημα και στις επισημάνσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Στέλιου Βαλιάνου, για την ανησυχία που επικρατεί στην τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, κατέθεσε ήδη το αίτημα για διενέργεια covid tests στον γενικό πληθυσμό, μετά την παρέλευση της περιόδου του lockdown, αφού βάσει των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ απαγορεύεται η διενέργεια τυχαίας δειγματοληψίας στη διάρκεια των αυστηρών περιορισμών, προς αποτροπή του συγχρωτισμού που θα προκαλούσε μια τέτοια διαδικασία.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη τακτικής ενημέρωσης που σήμερα απουσιάζει, προκειμένου να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο από την διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και από τη διασπορά φημών, για την έκταση του προβλήματος στην περιοχή.

Στο μεταξύ, όποιος έχει ύποπτες επαφές ή εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα μπορεί να απευθύνεται τηλεφωνικά στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου, για ενημέρωση και οδηγίες.

Οποιοσδήποτε πολίτης έχει ανάγκη από Ιατρική βοήθεια θα πρέπει να επικοινωνεί με το Κέντρο Υγείας ή το Περιφερειακό Ιατρείο τηλεφωνικά και να πάρει οδηγίες για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος του. Πρέπει να αποφεύγεται η χωρίς ραντεβού επίσκεψη ασθενών στο Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, επειδή παρατηρείται από την εμπειρία των προηγούμενων μηνών συνωστισμός και μη τήρηση των γνωστών μέτρων προφύλαξης αλλά και η δυσκολία της αναμονής που συνεπάγονται οι καιρικές συνθήκες της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Βάσει των οδηγιών του Κέντρου Υγείας:

· Ασθενείς που αναφέρουν συμπτώματα (έστω και ένα από τα γνωστά ύποπτα) ή ύποπτες επαφές, θα συνδέονται από το τηλεφωνικό κέντρο με γιατρό για την περαιτέρω διαχείρισή τους.

· Ασθενείς που αιτούνται εξέτασης για οποιονδήποτε άλλο λόγο θα κλείνουν ραντεβού, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Κέντρου Υγείας. Αλλά και για τα Περιφερειακά Ιατρεία το ραντεβού θα ρυθμίζεται από το Κέντρο Υγείας.

· Τα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά εξυπακούεται ότι θα αντιμετωπίζονται άμεσα μετά και από τηλεφωνική ενημέρωση εφόσον αυτή είναι εφικτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημότες, εκτός από το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και φυσικά τα ιδιωτικά ιατρεία, μπορούν να απευθύνονται και στο στελεχωμένο από πνευμονολόγο Δημοτικό Ιατρείο που λειτουργεί εκ περιτροπής σε Ιερισσό, Αρναία και Μεγάλη Παναγία.

Αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον ΕΟΔΥ για την ανταπόκρισή του στο αίτημα αποστολής κλιμακίου και κινητής μονάδας. Ο έλεγχος του προσωπικού μας, είναι ένα σημαντικό βήμα, προς την κατεύθυνση της εξακρίβωσης της πραγματικής κατάστασης, που δεν πρέπει να… εγκλωβίζεται μεταξύ φημών και φόβου. Μετά το τέλος του lockdown πάντα σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν, θα επιδιώξουμε την μαζική διενέργεια δειγματοληπτικών covid test μεταξύ των συμπολιτών μας στον γενικό πληθυσμό. Θυμίζω πως ανεξάρτητα από φήμες, φόβο και υποψίες, χρέος όλων μας είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας ημών και αλλήλων, με την αυστηρότητα που θα απαιτούσαμε από κάποιον που ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού. Μόνο έτσι θα νικήσουμε τον αόρατο εχθρό, ώστε να υποδεχτούμε όλοι μαζί τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.»