Αγροτικά ΝέαΧαλκιδική

Πώς θα μπει η πράσινη ελιά Χαλκιδικής σε πιστοποιημένα Εστιατόρια

Πρόταση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής επανέρχεται στο θέμα της στήριξης και προώθησης της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με μια νέα πρόταση που αυτή τη φορά κατατίθεται προς το Υπουργείο Τουρισμού. Η πρόταση αφορά την σύνδεση του προϊόντος με το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας που διαθέτουν πιστοποιημένα εστιατόρια.

Ειδικότερα η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής παρακολουθώντας την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού σύνδεσης του πρωτογενή τομέα της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, προτείνει μια πρακτική που, όπως εκτιμά,  θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και την διαμόρφωση του ελληνικού γαστρονομικού προϊόντος.
Στην επιστολή της πρότασης περιγράφεται ο Νομός Χαλκιδικής εκτός από τουριστικός, και ως ένας κατεξοχήν αγροτικός Νομός και μάλιστα είναι ένας σημαντικός παραγωγός της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και άλλων βασικών ελληνικών προϊόντων, όπως το τυρί, το κρασί, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ως φορέας προώθησης της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, επιθυμεί να
προτείνει, μια πρακτική για τα πιστοποιημένα εστιατόρια της χώρας με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας, καθώς και
για τα πιστοποιημένα Οινοποιεία με το σήμα Επισκέψιμο Οινοποιείο.
Η πρόταση, όπως διευκρινίζεται, αποσκοπεί στη διάδοση καλής πρακτικής για ένταξη και χρήση της ελληνικής ελιάς. που έχει μια σημαντική παρουσία στη γαστρονομία, αλλά δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν έχουμε παραδοσιακές συνταγές με ελιές. “Η χρήση της ελιάς στη μαγειρική παρατηρείται κυρίως στην προσθήκη της στην παραδοσιακή «Ελληνική – Χωριάτικη σαλάτα» ως γαρνιτούρα, στις αλοιφές και ορισμένες φορές σε μορφή πάστα ελιάς, ως καλωσόρισμα των εστιατορίων“, τονίζεται στην επιστολή.
Η πρόταση  αφορά την προτροπή των επιχειρηματιών, δια μέσου των δυο προαναφερόμενων
πιστοποιήσεων, να προσφέρουν «μερίδα ελιά» στους καταλόγους, ή στα συνοδευτικά τους. Το «Πιάτο με
Ελληνικές ελιές» είναι μια πολύ εύστοχη πρόταση food pairing για τα οινοποιεία, διότι η ελιά συνδυάζεται άριστα
με τις ελληνικές ποικιλίες οίνου, όπως το Ξινόμαυρο, το Λημνιό και το Αγιωργίτικο.
To ίδιο ισχύει και για τα πιστοποιημένα εστιατόρια με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας, όπου το συγκεκριμένο πιάτο
μπορεί να ενταχθεί ως υποχρεωτικό στον κατάλογο τους. Οι ελιές μπορούν να είναι μονοποικιλιακές αλλά και
πολυποικιλιακές, μίας ή διαφόρων επεξεργασιών (πράσινη, ξυδάτη, σταφιδάτη, μαριναρισμένη με ελαιόλαδο και
βότανα), κρύες ή ζεστές, ακόμη και με μικρή προσθήκη κάποιου τοπικού προϊόντος όπως αυγό, παξιμάδι,
τομάτα. Σημειωτέων και απορίας είναι ότι στη συγκεκριμένη πιστοποίηση, είναι υποχρεωτική η παρουσία
ελληνικού καφέ, ενώ η Ελλάδα δεν παράγει το συγκεκριμένο προϊόν!

Απευθυνόμενο στη Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γ. Κουφίδης, έκρινε ότι θα ήταν καταλυτική μια παρέμβασή της στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, για την υιοθέτηση της πρότασης αυτής, ώστε να τονώσουμε την ελληνική αγροτική οικονομία και να συνδέσουμε την αγροδιατροφή με τον τουρισμό, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ανταγωνιστικού γαστρονομικού τουρισμού.

Tags

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close