Ξεπερνά σε αριθμό τις 35 χιλιάδες το ζωικό κεφάλαιο στην ευρύτερη περιοχή της Γαλάτιστας, γεγονός που σημαίνει ότι ο τοπικός πληθυσμός απασχολείται στην κτηνοτροφία κατά μεγάλο αριθμό. Το διάστημα αυτό είναι η περίοδος της γέννας, που για τους κτηνοτρόφους παραγωγούς σημαίνει μεγάλο όγκο δουλειάς και αυξημένες υποχρεώσεις.

Οι κτηνοτρόφοι ευελπιστούν σε μια καλή παραγωγή που κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα μεταφραστεί σε οικονομικό όφελος. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Άγγελος Τσιαρτσιαφλής. «Πιστεύουμε ότι αρχές του επόμενου μήνα θα βγούμε από τα περιοριστικά μέτρα και θα δουλέψει όλη η αλυσίδα», τονίζει ο ίδιος.

Πρόβλημα ωστόσο είναι οι λίγες θέσεις εργασίες που βγάζει η αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για την πρόληψη εργατών. «Τα εργατικά χέρια τα χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε να τα έχουμε», επισημαίνει ο κ. Τσιαρτσιαφλής. Επίσης, όπως αναφέρει πρόβλημα είναι για τον κλάδο στη Βόρεια Ελλάδα,  και η μεγάλη ανομβρία που μειώνει τη βοσκήσιμη γη και αναγκαστικά οδηγεί τους κτηνοτρόφους να εξαντλούν τα αποθέματα για το τάϊσμα των ζώων.

Η Γαλάτιστα είναι κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή με πολύ μεγάλη παραγωγή. Ωστόσο οι νέοι δεν μένουν στο επάγγελμα αν δεν έχουν τη δουλειά έτοιμη, στημένη από τους γονείς τους.