Την ίδια ώρα η απώλεια των εσόδων φτάνει στα 6 δις ευρώ συγκριτικά με τους στόχους που είχαν τεθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο τα έσοδα   κατέγραψαν μείωση κατά 12,3%, και κινήθηκαν συνεπώς καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Σύμφωνα  με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τον Οκτώβριο η ζημία στον τουρισμό ήταν τριπλή, λόγω 3μηνων  δηλώσεων ΦΠΑ του τουριστικού κλάδου, η δόση ΦΠΑ Αυγούστου και η δόση του ΦΠΑ Σεπτεμβρίου. Επίσης αρνητική ήταν επίπτωση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων που μειώθηκε, αλλά και από την αύξηση των δόσεων φόρου εισοδήματος.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.569 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 561 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2020.

«Τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο είχαν μείωση κατά 12,3%, κινήθηκαν, συνεπώς, καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Δηλαδή, τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα από τον τουρισμό, που επηρεάζουν τον ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και τα άλλα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση. Με δεδομένα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, περιμένουμε όμως σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα, που θα απεικονίζεται στα στοιχεία για τα έσοδα το 2020 που θα καταγράφει ο υπό κατάθεση Προϋπολογισμός» επεσήμανε σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όσον αφορά στο χρονικό ορίζοντα ανοίγματος της αγοράς, πηγές του οικονομικού επιτελείου, αναφέρουν ότι το Γενικό Λογιστήριο έχει λάβει υπόψη του ένα συντηρητικό σενάριο για  άνοιγμα της οικονομίας ,μετά από το ορόσημο της 30ης Νοεμβρίου. « Οι δαπάνες δεν είναι πολύ μεγάλες ,ώστε να αποτελούν θεμελιώδες πρόβλημα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του Λογιστηρίου.

Το δεδομένο είναι ότι  στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή ,θα περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων μέχρι και τον Απρίλιο με την αβεβαιότητα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο και τους επόμενους μήνες. Θα προβλέπει ύφεση πάνω από 10% φέτος, ανάκαμψη 4,5%-5% το επόμενο έτος με έλλειμμα υψηλότερο του 3%.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η  κοινωνία να μη βρεθεί αντιμέτωπη με συνθήκες λιτότητας όταν τελειώσει η πανδημία και έρθει η ώρα της πληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών. «Υπάρχει ένα σημείο στις αγορές», εξηγούν αρμόδιες πηγές , «το λεγόμενο tipping point[ σημείο καμπής] στο οποίο τα δεδομένα αλλάζουν άρδην». «Αυτό το σημείο δεν πρέπει ούτε καν να το δούμε στο βάθος του ορίζοντα» προσθέτουν , σημειώνοντας την ανάγκη δράσης με μέτρο, σύνεση και ψυχραιμία μέχρι να βγούμε από την υγειονομική κρίση.

Όσον αφορά στον τέταρτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής,  με διαδικασίες εξπρές θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες  η πλατφόρμα για τα κρατικά δάνεια  που ανέρχονται πλέον σε 1,2 δισ. ευρώ καθώς σε πραγματικό χρόνο θα υπολογίζεται μετά την αίτηση του ενδιαφερόμενου το ποσό που δικαιούται και  θα το λαμβάνει άμεσα, σε πραγματικό χρόνο.

Το δώρο των Χριστουγέννων όσων είναι σε αναστολή σύμβασης θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις πραγματικές αποδοχές που έχουν λάβει αυτή την περίοδο και όχι επί τη βάσει του ονομαστικού τους μισθού, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι με μερική απασχόληση να λάβουν μεγαλύτερο δώρο από αυτό που θα έπαιρναν σε συνθήκες κανονικότητας. «Όσοι είναι σε μερική απασχόληση θα λάβουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων από αυτά που θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση. Αν πηγαίναμε με τον ονομαστικό μισθό, θα έπαιρναν σημαντικά λιγότερα. Ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε προς όφελος αυτών των εργαζομένων που είναι σε  πιο δύσκολη θέση. Αυτό είναι το κλειδί» τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Πηγή: real.gr