Το 2020 οδεύει προς το τέλος του και εξαιτίας της απρόσμενης πανδημίας του κορονοϊού, από τον Μάρτιο είμαστε σε μία ουσιαστικά αδιάκοπη καραντίνα η οποία έχει βάλει σε “pause” τις δουλειές, τις συνήθειες και τις ζωές όλων μας. ‘Όπως και να έχει υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς, οι ειδικοί και οι επιστήμονες που έχουν επιληφθεί του θέματος και έχουν αναλάβει την ευθηνή για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικά πρωτόγνωρης κατάστασης.

Παρ όλα αυτά την ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καραντίνα σχετικά με τη φροντίδα του εαυτού μας σε νοητικό, ψυχικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο, και για τον τρόπο που φροντίζουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία αλλά και την εξελικτική μας πορεία μέσα από όλο αυτό, την έχει ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του.

Φυσικά και έχουν προκύψει πολλά και μεγάλα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων  και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να δούμε πέρα από αυτά καθώς μας φέρνουν σε αδιέξοδο τοίχος και δεν μπορούμε να δούμε και να φανταστούμε θετικά το μέλλον μας.

Όμως παρά τα εμπόδια τις δυσκολίες και το γενικά αρνητικό κλίμα οφείλουμε απέναντι στον εαυτό μας να σταθούμε στα πόδια μας, να προχωρήσουμε την ζωή μας και να μην βαλτώσουμε σε νωχελικές συνήθειες, στάσεις και συμπεριφορές οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε μία κακή υγεία εξαιτίας της έλλειψης άσκησης και κίνησης, σε μία κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω έλλειψης κινήτρων και σε ένα ακόμη χειρότερο μέλλον γιατί θα έχουμε γίνει τεμπέληδες, απαισιόδοξοι και ηττοπαθείς.

Χωρίς να αγγίξω ψυχολογικές και κοινωνιολογικές θεωρίες και αναλύσεις καθώς δεν είναι γνωστικά αντικείμενα του τομέα μου και δεν γνωρίζω, μέσω της ειδικότητας μου θα σας δώσω προτάσεις και λύσεις, πως με απλούς τρόπους να μείνετε υγιείς, δραστήριοι, ενεργητικοί, να μην αφήνετε τις μέρες να περνάν άσκοπα και να ετοιμάζεστε για τις επόμενες μέρες που θα έρθουν στην μετά – covid εποχή. Είστε υποχρεωμένοι λοιπόν να μην χάσετε ούτε μία μέρα από την ζωή σας και να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να πάθει το παραμικρό, να μην μείνει στάσιμος και φυσικά να μην πάει πίσω.

Όλα αυτά που ακούγονται τόσο ρομαντικά, ιδανικά και δύσκολα δεδομένης της κατάστασης, είναι πολύ απλό να συμβούν μόνο βάζοντας την άσκηση στη ζωή σας! Ακόμη και με κλειστά γυμναστήρια τίποτα δεν σας εμποδίζει να ξεκινήσετε να ασκήστε καθώς πλέον υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι και δεν υπάρχουν οι δικαιολογίες «δεν έχω χρόνο» και «δεν έχω λεφτά» για συνδρομή στο γυμναστήριο.

Στο σημείο αυτό θα σας αναλύσω τα οφέλη που μπορεί να έχετε από την άσκηση και πώς αυτή θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τις δυσκολίες και τις παγίδες της καραντίνας και να βγείτε νικητές χωρίς να χάσετε μέρα από τη ζωή σας μέσα από αυτό που περνάμε όλοι. Σίγουρα θα έχετε ακούσει, γιατί είναι πλέον ευρέως γνωστό, ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία και πως πρέπει να γυμναζόμαστε. Ποια είναι όμως τα οφέλη και τι κερδίζουμε από τη συστηματική άσκηση; Και πως θα μας βοηθήσει μέσα στην καραντίνα;

Αρχικά κάνοντας άσκηση αντιμετωπίζουμε και προλαμβάνουμε τυχόν μϋοσκελετικά προβλήματα που ελλοχεύουν εξαιτίας της αργίας που έχουμε τεθεί καθώς μη έχοντας τι να κάνουμε όλοι παρακολουθούμε περισσότερη ώρα τηλεόραση και κάνουμε περισσότερη χρήση του Η/Υ και του κινητού που πάντα συνδυάζεται με κακή και λάθος στάση σώματος που δημιουργεί προβλήματα στη μέση, στην πλάτη και στον αυχένα. Επίσης με την άσκηση μπορούμε να μειώσουμε τα ποσοστά σωματικού λίπους, την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, παθήσεις που σχετίζονται και ευνοούνται από τον καθιστικό τρόπο ζωής. Ακόμη, ενισχύουμε το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα και θωρακίζουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες που πλήττουν το αναπνευστικό, όπως ο COVID-19.

Κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά από το πέρας αυτής, εκκρίνονται κάποιες ορμόνες στο σώμα μας, οι ενδορφίνες, που είναι οπιούχα πεπτίδια και παράγονται στην υπόφυση και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν ένα αίσθημα ευφορίας και συμβάλλουν στην καλή διάθεση εξουδετερώνοντας το στρες. Προκαλούν δηλαδή ευδαιμονία και μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι, ήρεμοι και χαλαροί, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο καθώς οι στιγμές χαράς όλο και λιγοστεύουν, δίνοντας τη θέση τους σε στιγμές άγχους, στρες, στεναχώριας και αβεβαιότητας. Η άσκηση λοιπόν μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και διώχνει το στρες που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ελεύθερων ριζών και άλλων πολλών ψυχοσωματικών προβλημάτων!

Βάζοντας την άσκηση στη ζωή μας αυτή την περίοδο μπορούμε να γίνουμε πιο οργανωτικοί, πιο μεθοδικοί και πιο συνεπείς. Χωρίς να υπάρχει κάποιος εξωγενής παράγοντας που να μας υποχρεώνει για κάτι (όπως θα ήταν το να παρευρεθούμε έγκαιρα στην εργασία μας) αν αποφασίσουμε να ασκηθούμε, προγραμματίζοντάς το, θα πρέπει να βρούμε την εσωτερική παρακίνηση και να είμαστε συνεπείς στην ώρα που έχουμε κανονίσει την προπόνηση. Επίσης η άσκηση μπορεί να μας δημιουργήσει εσωτερικά κίνητρα και να θέσουμε στόχους όπου μεθοδικά βήμα – βήμα και με σωστό προγραμματισμό θα προσπαθήσουμε να τους πετύχουμε (όπως πχ να χάσουμε κάποια κιλά ή να μπορέσουμε να τρέξουμε μια απόσταση σε συγκεκριμένο χρόνο). Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε νόημα στην καθημερινή ρουτίνα, τον εγκλεισμό και απαντούμε στην αδράνεια με δράση. Κάνουμε κάτι ευεργετικό για τον εαυτό μας, που μας ωφελεί σε πολλαπλά επίπεδα και μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση με τα μικρά καθημερινά μας επιτεύγματα.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα οφέλη της άσκησης κατά την διάρκεια της καραντίνας και πως αυτή μπορεί να μας επηρεάσει για τις επόμενες μέρες στην μετά covid εποχή έχουμε και λέμε: 1) κάνοντας άσκηση, φροντίζουμε και βελτιώνουμε την υγεία μας, αποκτάμε ένα δυνατό σώμα και ετοιμαζόμαστε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας γεμάτοι ενέργεια και όρεξη για δουλεία και δημιουργία 2) δεν αφήνουμε την ψυχολογία μας να επηρεαστεί από αρνητικά συναισθήματα, αποβάλουμε το στρες, νιώθουμε χαρούμενοι και ζωντανοί και αναμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα με αισιοδοξία 3) με την άσκηση ενδυναμώνουμε πνευματικά, γινόμαστε πιο υπεύθυνοι, πιο οργανωτικοί πιο συνεπείς, πιο αποφασιστικοί, πιο εργατικοί και όλα αυτά τα προτερήματα που καλλιεργούμε θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα προς όφελός μας για την εργασία μας, τις σπουδές μας και τη ζωή μας γενικότερα.

Εν κατακλείδι θα σας προτείνω ενδεικτικά τρόπους και μεθόδους με τους μπορείτε να ασκηθείτε στην καραντίνα.  α) το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε σε εξωτερικό χώρο είναι περπάτημα η τρέξιμο 20’-60’ ανάλογα με το επίπεδο του καθενός β) κάντε 20’ – 60’ καθημερινά άσκηση με το βάρος του σώματος ή με όποιον εξοπλισμό διαθέτετε γ) πλέον σας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθείτε online προγράμματα άσκησης όπου τα επιμελούνται πτυχιούχοι γυμναστές  και τα διοργανώνουν γυμναστήρια δ) και τέλος το καλύτερο και πιο ασφαλές που μπορείτε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν πτυχιούχο γυμναστή ώστε να σας αναλάβει προσωπικά μέσω on line coaching, φροντίζοντας για τις δικές σας ατομικές ανάγκες, ιδιαιτερότητες και στόχους.

Επίσης πρέπει να προσέξετε και να αποφύγετε να βλέπετε βιντεάκια αμφιβόλου προέλευσης στο διαδίκτυο και μην ρωτάτε φίλους, γνωστούς, εμπειρικούς και δήθεν προπονητές για την προπόνηση που θα κάνετε, μην εμπιστεύεστε την υγεία και το σώμα σας στον οποιονδήποτε.

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα ούτε και η πανδημία του κορονοϊού. Όπως όλα, θα περάσει και αυτό. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε ασφαλείς, να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να τηρούμε τα μέτρα και τις οδηγίες. Επίσης πρέπει να κρατήσουμε και υπεύθυνη στάση απέναντι στον εαυτό μας και να προσέξουμε την σωματική και πνευματική μας υγεία.  Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας για μια καλύτερη ζωή!

 

Μακρονάσιος Νίκος,

Γυμναστής,

Bsc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

Msc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ