Πάνω από το ακουστικό φαίνεται πως περιμένουν οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής για την απόφαση και την άδεια διακίνησης των ελάτων σε όλη τη χώρα. Όπως τονίζουν στη κάμερα της Χαλκιδικής Πολιτικής τα έλατα τους καλύπτουν το 70% της χώρας και λόγω κορωνοϊού υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς την πώλησή τους.

Μάλιστα, ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την προετοιμασία για την πώληση διότι δεν έχουν προς το παρόν την έγκριση για την διακίνηση και την διανομή στα ελληνικά σπίτια και κυρίως των πόλεων.

Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζουν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς τους για να ενημερωθούν τα αρμόδια υπουργεία, τόσο μέσω της κοινότητας και των ελατοπαραγωγών, όσο και των Βουλευτών του νομού και της Περιφέρειας. 

Το λόγο στη κάμερα της XALKIDIKI POLITIKI είχε ο ελατοπαραγωγός, Φιλιππούδης Χρήστος, τονίζοντας πως ”λάβαμε ένα χαρτί που μας επιτρέπει να τα κόψουμε και να τα μετακινήσουμε αλλά δε μας επιτρέπει να τα πουλήσουμε λιανικώς. Πρέπει να αποφασίσουν αν μας επιτρέπουν να τα δώσουμε στα σπίτια ή να μας πουν να σταματήσουμε την προετοιμασία”. 

Στη συνέχεια την αγωνία της εκφράζει για τη μη έγκριση του λιανικού εμπορίου και η κάτοικος Ταξιάρχη, Μαναζή Αργυρούλα. ”Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, φοβόμαστε για το πως θα συνεχιστεί η κατάσταση αν κόψουμε και δεν μπορούν να πουληθούν. Υπάρχει αβεβαιότητα εδώ και 10 ημέρες και προς το παρόν δεν έχει λυθεί το θέμα. Κάποιοι ελατοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει να κόβουν, άλλοι όχι”, ήταν τα λόγια της κα Μαναζή.

Επίσης, στη κάμερα της XALKIDIKI POLITIKI μίλησε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, Ιωάννης Ξάκης, επισημαίνοντας: ”Έχουμε κάνει προσπάθειες και σαν Κοινότητα και με τους παραγωγούς αλλά και με τους Βουλευτές και την Περιφέρεια ώστε να ενημερωθούν τα αρμόδια Υπουργεία. Λόγω της κατάστασης τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε πάρει στα χέρια μας μια απόφαση που μας επιτρέπει να κοπούν, να μεταφερθούν και να διακινηθούν τα δέντρα αλλά λόγω της υγείας φοβόμαστε για τις κινήσεις μας. Ελπίζουμε να ληφθεί μια απόφαση για τη μεταφορά των ελάτων σε Θεσσαλονίκη – Αθήνα με όλα τα δικαιολογητικά και μέτρα προφύλαξης σχετικά με τη δημόσια υγεία. Κάποιοι παραγωγοί ξεκίνησαν να κόβουν άλλοι όχι. Κάθε χρόνο περίπου στις 27/11 ξεκινούσε, αλλά δεν υπήρχε η πανδημία και ευχόμαστε και παρακαλούμε να δοθεί η δυνατότητα πώλησης των ελάτων Ταξιάρχη. Αυτά τα δέντρα κρατούν ζωντανό το χωριό”. 

Την άποψη τους και την πεποίθηση τους πως και με τη δική τους συμβολή το θέμα τις επόμενες μέρες θα λυθεί εξέφρασαν στη Χαλκιδική Πολιτική οι Βουλευτές Χαλκιδικής, κ.κ Βαγιωνάς Γιώργος και Πάνας Απόστολος, σχετικά με την πώληση και τη διακίνηση των ελάτων. 

Αρχικά, ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, ξεκαθάρισε το τοπίο και τόνισε πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και από πλευράς του για να διευθετηθεί το θέμα και να διακινηθούν τα έλατα του Ταξιάρχη στην Ελλάδα, ενώ ο κος Βαγιωνάς εμφανίστηκε σίγουρος πως ως την Τετάρτη 25/11 το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει.

Επίσης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, τόνισε πως εδώ και καιρό ασχολείται με το θέμα των ελάτων Ταξιάρχη και με μια σειρά ενεργειών του ώστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει απόφαση έγκρισης της υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης των ελάτων. Επίσης, με σημερινή του παρέμβαση ζήτησε να ξεκαθαριστεί άμεσα ο τρόπος μετακίνησης των ελατοπαραγωγών στα αστικά κέντρα αλλά και ο τρόπος πώλησης των δέντρων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.