Στη δημοσιότητα δόθηκε επίσημα χθες 23 Νοεμβρίου το Νομοσχέδιο που τροποποιεί το νομικό πλαίσιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Περιλαμβάνει συνολικά 193 άρθρα που εκτείνονται σε 276 σελίδες.

Με αυτό αντικαθίστανται επιμέρους παράγραφοι ή/και άρθρα του ισχύοντος νόμου 4412/2016, δηλαδή του πολυσυζητημένου στους ΟΤΑ ”Νόμου Σπίρτζη”. Ενός νόμου που μέχρι σήμερα έχει ήδη αλλάξει εκατοντάδες φορές και έχει δεχθεί -από Αιρετούς και Υπαλλήλους- σφοδρή κριτική τα προηγούμενα χρόνια, ως αιτία αναρίθμητων προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

Το Ν/Σ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από 23/11 έως 7/12/2020.  Όπως αναφέρει, σκοπός του Ν/Σ είναι:

α) η απλοποίηση/διασαφήνιση των διατάξεων του νόμου,

β) η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων,

γ) η επιτάχυνση και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης, χωρίς εκπτώσεις στο πεδίο της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων,

δ) η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών εργαλείων για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων,

ε) η μείωση του διοικητικού βάρους για τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς

στ) η αύξηση της συμμετοχής των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στις διαδικασίες ανάθεσης,

ζ) η αντιμετώπιση παθογενειών του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, όπως το ζήτημα των υπερβολικά χαμηλών προσφορών και η υπερβολική προσκόλληση στην τυπικότητα έναντι της ουσίας των προσφορών των οικονομικών φορέων.

Να σημειωθεί ότι για το Ν/Σ έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεπώς μένει να δούμε, από τις απόψεις που θα κατατεθούν κατά τη διαβούλευση, εάν τις ικανοποιεί και εάν είναι όντως αντάξιο των αναγκών των Δήμων και των Περιφερειών, που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί.

Πηγή: protothema.gr