«Εδώ, συμβαίνει το εξής οξύμωρο’ έχουμε ανοιχτές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να μπουν στα μέτρα αναστολής πληρωμών, ωστόσο, δεν έχουν πελάτες» αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος εξηγεί πως «υγεία χωρίς οικονομία δεν γίνεται» προτείνοντας να δοθεί εντολή από την Κυβέρνηση για αναστολή πληρωμών και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο της Ελλάδας καθώς και να αυξηθεί το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ (ανώτατο όριο ανά επιχείρηση) επιδοτώντας τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων στα  3 εκατ. ευρώ, όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Τάσιος αποτελεί ένα θετικό μέτρο, ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας. «Η άμεση εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, αναδεικνύεται πλέον σε “ζήτημα ζωής και θανάτου” για τον ξενοδοχειακό κλάδο που δίνει μάχη επιβίωσης, στερούμενος αντικειμένου δραστηριότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ήδη, οι περισσότερες επιχειρήσεις – μέλη της δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 (σ.σ. χορηγείται το Νοέμβριο λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) διότι έχουν ήδη πιάσει το πλαφόν των 800.000 ευρώ.

Αυτό που ζητάει η ΠΟΞ και γενικότερα ο κλάδος του τουρισμού είναι για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4,5,6 να ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά αντίστοιχα με εκείνες της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3 (αφορούσε τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020), «που να καλύπτει και τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Τάσιος.

Σχολιάζοντας δε την επόμενη τουριστική καλοκαιρινή σεζόν, η οποία εξαρτάται (και αυτή) από την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου και τις εξελίξεις σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου, «θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο Μάιο και Ιούνιο».

Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, βάσει των σημερινών επιδημιολογικών φορτίων, αναμένεται να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η μετακίνηση από νομό σε νομό θα παραμείνει στο «κόκκινο».

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Τάσιος εξηγεί ότι από τη στιγμή που θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, τότε είναι προτιμότερο να τεθούν τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή εκτός λειτουργίας.

Η απαγόρευση των μετακινήσεων από  νομό σε νομό σε συνδυασμό με κλειστά τα τουριστικά χειμερινά θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο να χαθεί ολόκληρη η χειμερινή τουριστική περίοδος με τους επιχειρηματίες να μην γνωρίζουν αν και με ποιους όρους θα μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν.

Σε επιστολή που απέστειλε χθες (Τρίτη 24/11) ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «Στο δεύτερο lockdown που διανύουμε σήμερα μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να κρίθηκαν υγειονομικά ασφαλείς και να μην τους επιβλήθηκε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, ωστόσο είναι προφανές πως, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται, στην πραγματικότητα στερούνται του οποιουδήποτε αντικειμένου δραστηριότητας».

Παράλληλα, επισημαίνεται, πως πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες, είτε δεν έχουν επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα μετά το πρώτο lockdown, είτε υπολειτουργούν, επί της ουσίας δεν έχουν έσοδα και στηρίχθηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, την οποία όμως πλέον δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, καθώς έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προτείνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια εσόδων:

  • Αναστολή καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και την 30η Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της κάθε ρύθμισης.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου. Γνωρίζουμε πως, όπως ανακοινώσατε, πρόκειται σχετικά να σχεδιαστεί ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ωστόσο μέχρι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο πρόβλεψης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου παρόμοιου της επιστρεπτέας προκαταβολής (εφόσον δεν μπορεί να τροποποιηθεί το όριο της ισχύουσας ρύθμισης) προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν άμεσα τα όλως αναγκαία για τη διατήρησή τους σε λειτουργία κεφάλαια.
  • Επέκταση της ρύθμισης που πρόσφατα νομοθετήθηκε για αξιόγραφα μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2021, χρονικό σημείο κατά το οποίο ελπίζουμε να έχει επανέλθει κάποια κανονικότητα

Πηγή: GRtimes.gr