Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μαργαριτίδης Μιχάλης, αναλύει στη Χαλκιδική Πολιτική την απόφαση του συμβουλίου για τη διαχείριση των επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων από τα φαρμακεία, δηλαδή την παραλαβή των χρησιμοποιημένων συριγγών από τα αντιγρηπικά εμβόλια.

Επίσης, ο κος Μαργαριτίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που χτύπησε το νομό και τη χώρα γενικότερα, τονίζοντας πως ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων έπαιξαν αρκετά, από τον τουρισμό ως και τη συγκομιδή της ελιάς, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αισθητή ύφεση, ενώ .

Αναλυτικά, όσα είπε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης στη Χαλκιδική Πολιτική: 

Για τη σύμβαση με εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων: 

“Από το 2020 έχουν πιστοποιηθεί τα φαρμακεία που ήθελαν να κάνουν τους εμβολιασμούς και βέβαια μιλάμε περισσότερο για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς. Από την στιγμή που έχει ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και έχει ολοκληρωθεί ώστε να πιστοποιηθούν φαρμακεία τα οποία θα εκτελούν αντιγριπικούς εμβολιασμούς, θεωρήσαμε απαραίτητο ότι πρέπει σαν σύλλογος να δούμε το που θα πηγαίνουνε οι χρησιμοποιημένες σύριγγες του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Μέσα λοιπόν από αυτή την σκέψη και για να προστατεύσουμε και το περιβάλλον αλλά και τα απόβλητα να πηγαίνουν και να ακολουθούν την συγκεκριμένη διαδικασία αποβλήτων, πήραμε μια ομόφωνη απόφαση το διοικητικό συμβούλιο και καλύψαμε βέβαια και την δαπάνη ως φαρμακευτικός σύλλογος για όλα τα φαρμακεία του νομού που είναι πιστοποιημένα, κάνοντας μια σύμβαση με εταιρία η οποία ασχολείται με τα μολυσματικά απόβλητα, η οποία θα παραλαμβάνει τις χρησιμοποιημένες σύριγγες από τα φαρμακεία και θα ακολουθούν την διαδικασία των επικίνδυνων αποβλήτων. Η σκέψη ήταν ότι δεν πρέπει να πετιούνται οι χρησιμοποιημένες σύριγγες, αυτό έχει βέβαια ένα κόστος αλλά θα το καλύψει ο σύλλογος.”

Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Χαλκιδική:

“Η Χαλκιδική έχει μια ιδιαιτερότητα όπως γνωρίζετε είναι ένας τουριστικός νομός άρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σίγουρα υπήρξαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι επισκέφτηκαν την Χαλκιδική για να κάνουν τις διακοπές τους και δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό λειτούργησε “αρνητικά” στην εξάπλωση του ιού. Η αλήθεια είναι ότι η Χαλκιδική  εκτός από τους επισκέπτες των διακοπών έχει και μόνιμους επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιβαρυμμένη ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα του ιού.

Όλα αυτά παίξανε ρόλο, η συμπεριφορά των πολιτών εδώ ίσως να μην ήταν αυτή που έπρεπε με την έννοια ότι και κουρασμένοι ήταν αλλά και το καλοκαίρι όλοι περιμένουν να δουλέψουνε, οι επιχειρήσεις, μπαίνουν σε μία άλλη διαδικασία όχι γιατί δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες αλλά πρέπει να δουλέψουνε. Όλα αυτά λοιπόν παίξανε ρόλο και η Χαλκιδική είναι από τους νομούς που έχουν επιβαρυνθεί αρκετά στη δεύτερη περίοδο του ιού.

Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια καλή συμπεριφορά, όσο γίνεται βέβαια, πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που δεν το πιστεύουν η νομίζουν ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα ή είναι κουρασμένοι γιατί μιλάμε για ένα διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, σχεδόν 9-10 μήνες. Ο καθένας έχει τους λόγους του που δεν λειτουργεί με την υπευθυνότητα την οποία θα έπρεπε να λειτουργεί, αλλά νομίζω ότι πλέον είναι πολύ μικρό αυτό το ποσοστό. Το δεύτερο κύμα σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί.

Η Χαλκιδική έχει και άλλο ένα θέμα εξίσου σημαντικό, τους τελευταίους δύο μήνες έχει ξεκινήσει και η συλλογή της ελιάς, γι’ αυτό έπρεπε να έρθουν εργατικά χέρια από άλλες περιοχές και το γεγονός αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού, διότι δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν είχαν κάνει όλα τα απαραίτητα και αν είχαν ακολουθήσει όλα τα υγειονομικά πρωτοκολλά που έπρεπε να ακολουθήσουν ώστε να είμαστε προφυλαγμένοι.”