Κοινωνία

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για άρση του lockdown – Το σχέδιο για σχολεία και λιανεμπόριο

Με δεδομένο ότι στις 30 Νοεμβρίου λήγει το lockdown, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις έως το Σαββατοκύριακο και να ανακοινωθούν, ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα

Ηπαράταση του lockdown θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί καθιστούν την ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου «απαγορευτική» για την άρση των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, σήμερα οι αριθμοί του κορονοϊού ήταν εξαιρετικά ανησυχητικοί με 2.135 νέα κρούσματα, 101 θανάτους και 562 διασωληνωμένους.

Παράταση του lockdown

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την άρση του lockdown και τη λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Ολες οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών «δείχνουν» παράταση των περιορισμών. «Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό», δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το ΕΣΥ» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας στο MEGA.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για την άρση των μέτρων είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Πρώτα θα επαναλειτουργήσουν οι δραστηριότητες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα σχολεία. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί ή σταδιακά, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί στις 7 Δεκεμβρίου και όχι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα παιχνιδιών και τα μαγαζιά με εποχιακά είδη, που πλήττονται ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου τους γίνεται αυτή την περίοδο, πριν από τις γιορτές. Πιθανότατα και αυτά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 14η Δεκεμβρίου. Τότε, η κυβέρνηση στοχεύει να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα ανοίξουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για τα εμπορικά κέντρα.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Σε ό,τι αφορά την εστίαση και τα μπαρ, ο στόχος είναι να υποδεχθούν πελάτες πριν από τις γιορτές, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Δηλαδή μόνο με καθήμενους και με περιορισμό ατόμων. Υπάρχει όμως περίπτωση η εστίαση να μην ανοίξει και καθόλου, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα παραμείνουν κλειστά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Πάντως, όταν και αν ανοίξει η εστίαση, προφανώς θα προσαρμοστούν και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθούν πιο κοντά στην εορταστική περίοδο και όχι άμεσα, συνεπώς τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα σίγουρο. Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για τις γιορτές- τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα – είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χατζηχριστοδούλου για lockdown: Ενδεχομένως στις 7 Δεκεμβρίου να πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την πορεία της πανδημίας και το lockdown.

Στο ερώτημα αν πρέπει να παραταθεί το lockdown, τη στιγμή που πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων ενώ μας προκαλεί άγχος και θλίψη ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων, υπογράμμισε: “Οι δυο αυτοί αριθμοί θα συνεχίσουν να είναι υψηλοί και το επόμενο διάστημα. Θα βλέπουμε τα κρούσματα να αποκλιμακώνονται, να πέφτουν, να περιορίζονται, ενώ οι άλλοι αριθμοί θα είναι σε υψηλά επίπεδα. Αυτή είναι η αναμενόμενη πορεία της πανδημίας αυτό το διάστημα. Παρακολουθώ τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη και Λάρισα που είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, όλη η Βόρεια Ελλάδα, και βλέπω μια σταθεροποίηση της κατάστασης” σημείωσε και τόνισε: “Κοιτάμε τους δείκτες και βλέπουμε ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, άρχισε η σταθεροποίηση και ενδεχομένως η πτωτική πορεία, θα τη δούμε αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, όμως δυστυχώς στους άλλους αριθμούς και στην πίεση του συστήματος υγείας θα εξακολουθούμε να βλέπουμε να πιέζει το σύστημα υγείας και σε μονάδες απλές covid και σε εντατικές και ενδεχομένως και σε θανάτους”.

“Ενδεχομένως να χρειαστεί άλλη μια εβδομάδα, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, να πάμε στις 7, να πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση, αλλά αυτά θα τα δούμε την άλλη εβδομάδα, και να συζητήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα γίνει η αποκλιμάκωση” τόνισε.

Σχετικά με το τρίτο κύμα πανδημίας που μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε lockdown είπε: “Ο καιρός θα ευνοεί τη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού, δεν θα σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται και αν εμείς συγχρωτιζόμαστε αυτός θα συνεχίσει να μεταδίδεται. Οπότε από εμάς εξαρτάται τι μέτρα θα πάρουμε και σε τι μέτρο. Θέλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πει επανειλημμένα και μετά τη σταδιακή άρση του lockdown, εφόσον κι όταν αυτή γίνει. Αυτό θα αποφασιστεί μόνο εφόσον δούμε ότι πάνε καλύτερα τα νοσοκομεία, άρα το σύστημα υγείας να έχει περισσότερες αντοχές. Μόνο τότε θα αποφασίσουμε για περιορισμένη άρση του lockdown και σταδιακή. Προσωπικά το βλέπω μετά τις εφτά όχι για τέλος του μήνα που είχαμε πει. Είναι ενδεχόμενο να έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση και να δούμε και ένα τρίτο κύμα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν έχουμε το εμβόλιο έγκαιρα αρχές του επόμενου χρόνου. Μπορεί με το να κάνουν κάποιες ομάδες και αν έχουμε μια εμβολιαστική κάλυψη ενδεχομένως και με τήρηση μέτρων να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown. Aν τηρήσουμε αυστηρά μέτρα και αν έχουμε ένα εμβόλιο στη διάθεσή μας αρχές του άλλου χρόνου, θα δούμε πώς θα κινηθεί αυτή η ιστορία, σίγουρα είναι μια μεγάλη βοήθεια στη μάχη που δίνουμε με τον κορωνοϊό”.

Για όσους ανησυχούν για τις παρενέργειες των εμβολίων είπε: “Θέλω να βεβαιώσω ότι οι διεθνείς οργανισμοί που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία, δεν θα κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια. Θα δουν όλα τα δεδομένα ασφάλειας, έγιναν σε χιλιάδες πληθυσμού. Μπορεί να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά έχουμε μεγάλο αριθμό εθελοντών που εμβολιάστηκαν σε όλες τις κλινικές δοκιμές. Άρα θα είναι με σχετική βεβαιότητα ό,τι κυκλοφορήσει και οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα το κάνουν ελαφρά τη καρδία”.

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button