Η Χαλκιδική βιώνει εδώ και λίγες ημέρες το δεύτερο πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας που έχει πλήξει όλο τον κόσμο αλλά και τη χώρα μας. Βέβαια, ο νομός δεν πέρασε ούτε καλούς καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα οι Δημοτικές Αρχές να αντιμετωπίζουν κάποια εμπόδια που έφερε η πανδημία, ωστόσο κάνουν το καλύτερο δυνατό για τις απαραίτητες διευκολύνσεις στους δημότες τους. Φυσικά, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό στη Χαλκιδική η πανδημία δεν επέφερε μόνο πολλά κρούσματα αλλά εμφάνισε κι άλλες δυσκολίες.

Όπως τόνισαν οι Δήμαρχοι της Χαλκιδικής στη Χαλκιδική Πολιτική έχουν μεριμνήσει για την παραχώρηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες προς χρήση των μαθητών από απόσταση, μίλησαν για τις διευκολύνσεις πληρωμών κτλ, επίσης τόνισαν πως η συνεργασία με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι αυτήν που πρέπει όταν παραστεί ανάγκη.

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, επισήμανε: Από την προηγούμενη καραντίνα είχαμε προμηθεύσει με Tablets τα σχολεία για να δώσουν στους μαθητές που έχουν πρόβλημα και κρατήσαμε μια δεύτερη ποσότητα την οποία διαθέσαμε σε αυτή τη καραντίνα. Γενικά, δεν μας εμφανίζονται προβλήματα, αλλά όταν αυτά προκύπτουν τα λύνουμε άμεσα. Βέβαια, όλοι ευχόμαστε να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία και να επιστρέψουμε όλοι σε κανονικούς ρυθμούς.

Σχετικά με τις πληρωμές προς το Δήμο είναι κάτι που μας απασχολεί και θα το αναλύσουμε το επόμενο διάστημα. 

Έχουμε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Υπάρχει ένας εκπρόσωπος στο ΚΥ Κασσάνδρας και όποτε χρειαστεί συνεργαζόμαστε”.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, τόνισε: ”Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας. Ελήφθη η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής για να προμηθευτούμε Tablets και να τα δώσουμε στους μαθητές και θα χρηματοδοτούμε όπου απαιτούνται κι άλλες προμήθειες.

Τις διευκολύνσεις τις κάναμε από τον προηγούμενο Μάρτιο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Άλλωστε υπήρχε και υποχρέωση από το νόμο. Το θέμα είναι ότι δεν καλυφθήκαμε από πλευράς αποζημιώσεων σε σχέση με τα απολεσθέντα, είτε λέγονται μισθώματα, είτε δημοτικά τέλη κ.α από την πλευρά της Κυβέρνησης παρά μόνο με πενιχρές οικονομικές επιχορηγήσεις.

Με τον ΕΟΔΥ είχαμε συνεργασία και πήραν και δείγματα από το προσωπικό του Δήμου, άλλωστε αναγκασθήκαμε να κλείσουμε και το δημοτικό κατάστημα για 15 ημέρες σύμφωνα με το νόμο. Βέβαια, στείλαμε σχετικά έγγραφα και στο Υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία και στον ΕΟΔΥ ώστε να ελεγχθούν οι δημότες με rapid test αλλά προς το παρόν δεν έχουμε ανταπόκριση και έτσι αποφασίσθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου να προμηθευτούμε 1000 rapid test ώστε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής να εξετάσουμε δωρεάν τον κόσμο”.

Επίσης, ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ανέφερε: Ότι ελλείψεις είχαν τα σχολεία αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, παραχωρήσαμε ”Tablets”.

Με δύο αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει την ευαισθησία του και την κατανόησή του στους επαγγελματίες τόπου, που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας.

Παρά τον προαιρετικό χαρακτήρα -κι όχι δεσμευτικό -, της σχετικής υπουργικής απόφασης για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες όλων και των επαγγελματιών ειδικότερα. Γι’ αυτό πρότεινα την απαλλαγή καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αποδεκτή έγινε και η εισήγηση για την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής μισθωμάτων των κυλικείων στους χώρους λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Προποντίδας, για το χρονικό διάστημα από 01/03/2020 (έναρξη αναστολής λειτουργίας τους) και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν αυτά κλειστά.

Υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, με το πρώτο κάλεσμα έρχονται. Ήδη με τον υπεύθυνο γιατρό της περιοχής κάνουμε rapid test σε προσωπικό του Δήμου και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί”.

Όσον αφορά το Δήμο Σιθωνίας, ο Δήμαρχος, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, τόνισε: ‘Περιμένουμε την ενημέρωση από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση να μας πει τι ανάγκες υπάρχουν και να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα του Δήμου να προμηθεύσει Tablets, διαφορετικά θα κάνουμε σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο. Αναμένουμε από ώρα σε ώρα την ενημέρωση της Πρωτοβάθμιας.

Προβλέπονται διευκολύνσεις από τις ΚΥΑ, κυρίως των πληττόμενων μονάδων που απαλλάσσονται των δημοτικών τελών. Έχουμε σωρεία αιτήσεων, ιδιαίτερα από τουριστικές μονάδες και θα πορευτούμε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Βέβαια, τα οικονομικά μας το 2021 θα είναι άθλια, οι προϋπολογισμοί θα είναι ελλειμματικοί διότι την κακή χρονιά του 2020 θα την ”πληρώσει” η επόμενη.  Είναι λογικό διότι από τη στιγμή που δεν δούλεψε η εστίαση και ο ξενοδοχειακός τομέας δεν πρόκειται να αποδοθούν χρήματα στα ταμεία του Δήμου. Επίσης, έχουμε έλλειμα από τις μισθώσεις του Δήμου, Αιγιαλούς, κοινόχρηστους χώρους, που ήταν μειωμένοι κατά 60% και ένα μεγάλο χτύπημα για το Δήμο Σιθωνίας είναι οι μειώσεις που έγιναν στα ενοίκια του Δήμου. Εμείς νοικιάζουμε σε μεγάλες μονάδες, παράδειγμα ο Αρμενιστής είναι κοινοτικό, αυτό θα μας αποδοθεί μειωμένο κατά 40%, επίσης μισθώνουμε καταστήματα που θα μας αποδοθούν και αυτά μειωμένα. ‘Όλα αυτά είναι απώλειες. Βέβαια, θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια καθώς δεν αντιμετωπίσθηκε όπως άλλοι Δήμοι που έτυχαν γενναίας επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και δυστυχώς ο Δήμος μας εξαιρέθηκε της επιχορήγησης της έκτακτης κατανομής. Έχω στείλει και έγγραφο διαμαρτυρίας και ζητάω να αποκατασταθεί η αδικία που έχουμε υποστεί.

Σχετικά με την διενέργεια των τεστ υπάρχει συνεργασία. Ήδη οι Δημοτικοί Υπάλληλοι κάνανε τεστ Covid. Από την άλλη όσον αφορά την ενημέρωση είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, ναι υπάρχει καλή συνεργασία με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ”.

Για το Δήμο Αριστοτέλη, ο Δήμαρχος, Στέλιος Βαλιάνος, τόνισε: ”Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί ένας δήμος να καλύψει το σύνολο των αναγκών της τηλεκπαίδευσης. Στο Δήμο Αριστοτέλη, όμως, ανταποκρινόμενη στο αίτημα μας και στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προτίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες να μοιράσει μέσω των σχολικών επιτροπών στα 38 σχολεία του να διανέμει tablets τα οποία θα δοθούν απευθείας στα σχολεία και με ευθύνη των διευθυντών θα δοθούν προς χρήση των μαθητών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σημαντική παρέμβαση που βοηθάει αρκετά

Έχουμε πάρει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και έχουν αναστείλει τη λειτουργεία τους δεν θα επιβαρυνθούν με δημοτικά τέλη αυτή τη περίοδο. Αυτό πλήττει καθολικά τα έσοδα του Δήμου και κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά μας, παρόλα αυτά είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις τουλάχιστον αφαιρώντας τους το βάρος των δημοτικών τελών, ευελπιστώντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα ακούσει την κραυγή αγωνίας όλων των Δημάρχων της Ελλάδας για τη μείωση των εσόδων μας σε μια περίοδο που πρέπει να συντάξουμε τον προϋπολογισμός μας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα εσόδων που πρέπει να καλύψουμε για να έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό”.