Αναλυτικά σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”:

1.Εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία

Το ποσοστό του μισθού από την β΄φάση του προγράμματος Συν-Εργασία θα λάβουν στις 30 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι σε αυτό.Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι 800 ευρώ και αναλογεί σε 30 ημέρες.

2.Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους που υπερέβησαν το διάστημα 12μηνών ανεργίας. Σημειώνεται ότι δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι που δεν εισπράττουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ ξεπερνούν τους 12μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ-από 1/3/2020 έως και τις 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο το επίδομα δεν θα το λάβουν όσοι πήραν την περασμένη άνοιξη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της άνοιξης που ήταν επίσης 400 ευρώ.

3.Επιδόματα ΟΑΕΔ και Δώρο Χριστουγέννων

Τη Δευτέρα,7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο ΟΑΕΔ να προπληρώνει την τακτική επιδότηση ανεργίας, την επιδότηση μακροχρόνια ανεργίας και το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Οργανισμός. Επίσης την ίδια ήμερα θα καταβληθεί και το Δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους αλλά και στους δικαιούχους της παροχής προστασίας μητρότητας.

4.Επίδομα των 800 ευρώ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 800 ευρώ θα λάβουν στις 11 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ τον Νοέμβριο, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λόγω Ιανού αλλά και οι ευπαθείς ομάδες εργαζόμενων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής τον μήνα Νοέμβριο.

5.Επίδομα 400 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που επλήγησαν οικονομικά από την υγειονομική κρίση, όπως προβλέπεται σε σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

6. Δώρο Χριστουγέννων

Το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου στους εργαζόμενους, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ολόκληρο το λαμβάνουν όσοι έχουν εργαστεί στον ίδιο εργοδότη από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου λαμβάνουν αναλογικά το Δώρο για το διάστημα της απασχόλησης τους .Επίσης σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολή και έλαβαν το επίδομα των 534 ευρώ από τον Νοέμβριο και μετά, θα λάβουν το Δώρο με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για την αναστολή σύμβασης εργασίας τους.

Η αναλογία του Δώρου θα καταβληθεί από το κράτος στους λογαριασμούς των εργαζομένων .

7.Αναδρομικά συντάξεων κληρονόμων

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά συντάξεων κληρονόμων για το 11μηνο (Ιουνίου του 2015 –Μαΐου του 2016).

8.Αυξήσεις στις συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά

Τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας τις αυξήσεις στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2021 μαζί με τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση σε συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Μαζί με τις αυξήσεις θα γίνει και η καταβολή των αναδρομικών 16μηνών ( από 1/9/2019) ύψους έως 4.032 ευρώ. Η μηνιαία κινείται από 12 έως 252 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 έτη και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 ( με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ) θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη.

9.Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Στις 30 Δεκεμβρίου θα γίνει η διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι αυτό θα το λάβουν μόνο τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όσον αφορά τα ποσά που λάβουν οι παραπάνω αναμένονται να διαμορφωθούν ως εξής:

– Νοικοκυριό με ένα άτομο και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ αντί για 200 ευρώ.

-Το επίδομα περικόπτεται στα 100 ευρώ τον μήνα (άρα θα λάβει 200 ευρώ συνολικά τον Δεκέμβριο), αν έχει εισόδημα 600 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο.

-Το ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ ή 440 ευρώ, αν το τελευταίο εξάμηνο είχε άλλο εισόδημα ύψους 600 ευρώ.

-Το ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ.

-Ενώ το ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ ή 486 ευρώ αν το τελευταίο εξάμηνο είχε εισόδημα τουλάχιστον 600 ευρώ.

Πηγή: real.gr