Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος έχουν πλέον δίπλα τους την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι «πέντε» υψώνουν τείχος απέναντι σε κάθε παραβάτη του διεθνούς δικαίου στην Μεσόγειο και η Τουρκία δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της.

Μόλις λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της άσκησης, βόρεια της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε «πρόβα τζενεράλε» κι ενώ το Oruc Reis επιχειρούσε να διαγράψει τις τελευταίες στιγμές προκλητικότητας πριν το φινάλε, το βράδυ της Κυριακής.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως του Λιμένα Αλεξάνδρειας συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) Μονάδων Επιφανείας Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου, ενώ παράλληλα Αεροσκάφη Ελλάδας και Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, πριν την κύρια Άσκηση και κατά τον πλου προς το λιμένα της Αλεξάνδρειας. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο Φρεγάτες ένα Αρματαγωγό, τέσσερα Αεροσκάφη F-16 και ένα Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.

Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

H οργή των Τούρκων δεν κρύβεται, όπως και οι κινήσεις πανικού. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ενώ στο επίσημο κείμενο που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα, με τις δηλώσεις τις εκπροσώπου τύπου, στο αντίστοιχο βίντεο έκοψαν τις δηλώσεις στο μοντάζ!

«Παρά τις περί του αντιθέτου κινήσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα κλιμακώνει την κατάσταση στην Μεσόγειο από τον Αύγουστο διοργανώνοντας ασκήσεις. Κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο πρόσθεσε νέα άσκηση με την Αίγυπτο, την Γαλλία και τα ΗΑΕ» έλεγε η εκπρόσωπος τύπου μεταξύ άλλων στην δήλωσή της που κόπηκε στο μοντάζ.

Δείτε συγκεκριμένα στο 4.24 του βίντεο, που αλλάζει θέμα με «κόψιμο»:

Στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» η Ελλάδα συμμετέχει με: 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 τα οποία θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F – 16 τα οποία θα επιχειρούν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πηγή: enikos.gr