Αδειάζουν και γεμίζουν την αμέσως επόμενη στιγμή οι δέκα κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον διοικητή Κωνσταντίνο Δεδελούδη. Η κρισιμότητα της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτές φάνηκε και κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος ζήτησε από τον διοικητή του νοσοκομείου αναφορά εκλείψεων και προβλημάτων ώστε να ληφθεί άμεση μέριμνα.

«Τους είπαμε ότι χρειαζόμαστε άτομα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και πήραμε την απάντηση ότι θα σταλούν 14 άτομα», επισημαίνει ο διοικητής. Ωστόσο, όπως μας λέει ο ίδιος, δεν έρχονται εύκολα οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία λόγω φόβου της κατάστασης. «Το υπουργείο εγκρίνει θέσεις αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Να φανταστείτε ότι επικουρικοί κατέφτασαν μόνο δύο τελικά», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΓΝΧ υπήρξε μέριμνα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος covid εδώ και αρκετό καιρό. «Έχουμε κάνει συντεταγμένη μελέτη και προβλέψαμε την πορεία της κατάστασης και τις ανάγκες μας από το καλοκαίρι ακόμη», ανέφερε ο κ. Δεδελούδης. «Επίσης γνωρίζαμε από νωρίς ότι η μάχη θα δοθεί στις ΜΕΘ και πετύχαμε να προμηθευτούμε με εξοπλισμό ύψους 500 χιλ. ευρώ προερχόμενα από δωρεές», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο διοικητής, το νοσοκομείο έχει πλήρη αυτάρκεια δυνάμεων. Από τη Χαλκιδική δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να μετακινηθεί κανένα περιστατικό προς νοσοκομείο της Θεσσαλονικάς, ενώ μόνο μέσα στο Νοέμβριο έγιναν 11 αποσωληνώσεις ασθενών που είναι καλά. «Είχαμε μια μεγάλη ιατρική επιτυχία ασθενούς σε ανοσοκαταστολή με covid και σπονδυλαρθρίτιδα που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή», αποκαλύπτει ο κ. Δεδελούδης.

Για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το ΓΝΧ, και βάσει σχεδιασμού ακόμη και την επόμενη μέρα της πανδημίας, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει πετύχει προγράμματα ύψους 808 χιλ. ευρώ. Επιπλέον 5 εκ. ευρώ έχουν εγκριθεί για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομειακού ιδρύματος.