Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, συναντήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο με τον Δρ. Κωνσταντίνο Μουτσιάνα και συζήτησαν την πρόταση που κατάθεσε ο δεύτερος για την εκπόνηση ερευνητικού έργου σχετικά με την αποτίμηση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. ανέπτυξε αναλυτικά το αντικείμενο, τη μεθοδολογία υλοποίησης και τη σκοπιμότητα του ερευνητικού έργου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντική βάση.

Η έρευνα θα εστιάζει στην οικονομική αποτύπωση των επιδράσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και βασικά οικονομικά μεγέθη εξάγοντας συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τη μελέτη πρωτογενών οικονομικών και ποιοτικών δεδομένων τα οποία θα συλλέγονται σε συνεργασία με Επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης.  Για το λόγο αυτό, τη Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας.

Κατά τη φάση επεξεργασίας των δεδομένων θα εφαρμοστούν στατιστικά και οικονομετρικά δεδομένα με τη χρήση ειδικού software με στόχο να διατυπωθούν προβλέψεις και να δημιουργηθούν ειδικοί δείκτες που θα λειτουργούν ως “βαρόμετρο” για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Μουτσιάνας, η αποτίμηση και ο προσδιορισμός των συνεπειών από την πανδημία Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα και η ενοποίηση των οικονομικών δεδομένων, θα λειτουργήσει ως πηγή τροφοδότησης για τη διαμόρφωση οικονομικών πολιτικών στήριξης της οικονομίας αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Πέραν της καθημερινής μάχης που δίνουμε με όλες τις δυνάμεις μας για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, στρέφουμε το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) υποστηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία του Δρ. Κωνσταντίνου Μουτσιάνα για την αποτίμηση των οικονομικών “πληγών” που προκαλεί ο Covid-19. Είναι μια προσπάθεια στην οποία μπορούν να συνεισφέρουν και να συμμετέχουν όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν. Πρώτο βήμα, μέσω του ερευνητικού έργου, είναι να γίνει η πλέον αντικειμενική, ολιστική προσέγγιση του αποτυπώματος που αφήνει  ο κορωνοϊός στη Βόρεια Ελλάδα και δεύτερο βήμα να προταθούν στην Κυβέρνηση ενέργειες που θα αμβλύνουν τις συνέπειες και θα ενισχύουν την εθνική προσπάθεια να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατόν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας που διαμορφώνεται και έναν “οδηγό” που θα μας κατευθύνει προς τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα”.