Η χθεσινή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η πρόθεσή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να έχει δώσει το πράσινο φως στα δύο πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό έως τις 29 Δεκεμβρίου, σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη για την παραλαβή των πρώτων δόσεων με το κλείσιμο της χρονιάς.

Βάσει των έως τώρα δεδομένων, Pfizer/BioNTech και Moderna θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν αδειοδότηση από τον EMA για την εμπορική διάθεση των εμβολίων τους.

Όπως δήλωσε και κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιδημία ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας είχε παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων.

Παρουσίαση σχεδίου εμβολιασμών

 

Υπενθυμίζεται ότι για την εμβολιαστική κάλυψη του πολιτών δημιουργούνται πανελλαδικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και είμαστε σε διαδικασία παραλαβής συνολικά 14 ειδικών ψυκτικών θαλάμων. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που φυσικά ήδη γνωρίζουν τη διαδικασία εμβολιασμού. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο εφόσον πρόκειται για νέα εμβόλια να γίνει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την προσεκτική λήψη σύντομου ιστορικού από τους πολίτες αλλά και την παροχή συμβουλών στους εμβολιαζόμενους ως προς τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Από τις 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με έξι εταιρείες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sanofi/GSK, Moderna, Johnson & Johnson, CureVac) και διαπραγματεύεται επίσης με τη Novavax, οι πρώτες περίπου 1.000.000 δόσεις αναμένεται να έχουν παραληφθεί εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιανουαρίου 2021 ώστε να ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Ο εμβολιασμός, δηλαδή η λήψη σύντομου ιστορικού και η χορήγηση της δόσης, δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

«Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα που μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει τη δυνατότητα να ξανακινηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να κινηθούμε στην αγορά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας και ζήτησε τη συστράτευση όλων σε αυτή την προσπάθεια.

«Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους. Ζητώ από όλους να συνδράμουν στην προσπάθεια, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία θα ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

  • 245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική
  • 135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου
  • 123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης
  • 129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης
  • 144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
  • 176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων
  • 66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της COVID-19 πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και εν συνεχεία οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας και το προσωπικό που τους φροντίζει, οι διαβιούντες σε άλλες κλειστές δομές (όπως σωφρονιστικά καταστήματα) και σταδιακά οι υπόλοιποι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καμφθούν τυχόν αντιστάσεις και οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τέλος, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19 ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ.

Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την εμβολιαστική κάλυψη των διαβιούντων σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, τα σωφρονιστικά καταστήματα και οι δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας θα εμβολιάσει μέσα σε δέκα ημέρες το προσωπικό των 65 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ενώ αναφορικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Τέλος, για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε το υγειονομικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αποφυγή συνωστισμού οι πολίτες που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού, αποστέλλοντας είτε γραπτό μήνυμα (sms), είτε online, ενώ θα υπάρχουν και τα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να γνωρίζει συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Για τον έλεγχο των δικαιούχων προβλέπεται και ο έλεγχος του ΑΜΚΑ.

Πηγή: real.gr