Το σχέδιο εμβολιασμού της χώρας ανέλυσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ  σημειώνοντας ότι «προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας».

Όπως είπε, «όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός  24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις». Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές. Υπογράμμισε δε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη. «Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», δήλωσε.

Σχετικά με τον τρόπο που θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. «Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει κι άλλα εργαλεία για να μπορεί να επικοινωνεί το κράτος με τον πολίτη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οδηγίες Μητσοτάκη για το σχέδιο εμβολιασμών

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Στα κέντρα αυτά θα εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα.

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.

Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας.

Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Πώς και πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.

Όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.

Η άυλη συνταγoγράφηση της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται να λειτουργήσει σαν ψηφιακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, για εμβολιασμό στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο σε καθορισμένη ημέρα και ώρα. Εφόσον πατήσουν την επιλογή «αποδοχή» το ραντεβού θα έχει καταχωρηθεί».

Εναλλακτικά, καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolia.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να κλείνουν το ραντεβού τους, ενώ θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

1.018 κέντρα εμβολιασμού

Στο Περιστέρι θα είναι ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την κάθε αίθουσα να υποδέχεται ένα άτομο κάθε 10 λεπτά. Θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονου εμβολιασμού 9 πολιτών.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο δόσεις όπου αναμεσά τους θα μεσολαβούν 30 ημέρες, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκατομμύρια δόσεις ενώ στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα δυο εκατομμύρια πολίτες. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των περισσότερων από 2.000 νοσηλευτών που θα τα στελεχώσουν.

Δωρεάν το εμβόλιο

Όπως έχει γίνει γνωστό κάθε πολίτης θα μπορεί από τον Ιανουάριο να κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό, στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί σε κάποιον το εμβόλιο είναι να έχει συνταγογραφηθεί και να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, αυστηρά παρουσία γιατρού, ενώ η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Μετά τον εμβολιασμό ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί σταδιακά αντισώματα έναντι του κοροναϊού. Η προστασία που παρέχουν εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.500.000 άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.

Αλυσίδα διανομής

Για να μπορέσουν να διανεμηθούν τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν έξι τεράστιες φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα, ενώ επειδή τα εμβόλια είναι ευαίσθητα βιολογικά προϊόντα, απαιτούνται ειδικές συνθήκες για τη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας. Για το λόγο αυτό επιστρατεύονται 14 ψύκτες βαθιάς κατάψυξης, οι οποίοι πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένοι. Τα ψυγεία αυτά θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή των εμβολίων στα σημεία εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ενώ εθελοντικά θα «επιταχθούν» εκατοντάδες οχήματα μεταφοράς φαρμάκων με την επίβλεψη του Στρατού και της Αστυνομίας.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνω των 65 χρονών ή όσοι έχουν υποκείμενη νόσο.

Για το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η έκδοση και απόδειξη σχετικών πιστοποιητικών. Ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνεται από το κράτος μέσω ΑΜΚΑ και ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων τους.

Θα ακολουθήσουν τα Σώματα Ασφαλείας, οι Πυροσβέστες, οι εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, το σχέδιο προβλέπει την προσέλευση τους στα γενικά εμβολιαστικά κέντρα αλλά και σε νοσοκομεία και στις 7 ΥΠΕ. Ειδικότερα, στην 1η ΥΠΕ θα λειτουργήσουν 23 σημεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, στην 2η ΥΠΕ 20, στην 3η ΥΠΕ 22, στην 4η ΥΠΕ 14, στην 5η ΥΠΕ 12, στην 6η ΥΠΕ 37 και στην 7η ΥΠΕ 8.

Τρεις τρόποι για ραντεβού

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται μετά από ραντεβού με τις αρμόδιες αρχές για την αποφυγή συνωστισμού. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικοί τρόποι για να γίνει η σχετική αίτηση. Είτε μέσω αποστολής SMS, είτε online διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, είτε για αυτούς που είναι  πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι  συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα και εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο σπίτι του. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μέριμνα προκειμένου να στηθεί ένα γιγαντιαίο τηλεφωνικό κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί δέχεται 1 εκατομμύριο κλήσεις την ημέρα.

SMS: Ελάτε για εμβόλιο

Με μήνυμα στο κινητό ή email θα ειδοποιούνται οι πολίτες για ραντεβού εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας της γειτονιάς, ενώ  μέσω tablet όλοι οι γιατροί θα εκδίδουν πιστοποιητικά σε όσους εμβολιάστηκαν.

Το σχέδιο εμβολιασμού για τους οίκους ευγηρίας

Για οίκους ευγηρίας θα υπάρχουν κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.

Μέριμνα για το εμβόλιο στους πρόσφυγες

Μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Εμβόλια σε 35 φυλακές της χώρας

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί στις 35 φυλακές όλης της χώρας. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) – Αττική

135 στην 2η ΥΠΕ – Πειραιώς και Αιγαίου

123 στην 3η ΥΠΕ – Θεσσαλονίκης

129 στην 4η ΥΠΕ – Μακεδονίας και Θράκης

144 στην 5η ΥΠΕ – Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

176 στην 6η ΥΠΕ – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

66 στην 7η ΥΠΕ – Κρήτης.

Στα σκαριά καμπάνια ενημέρωσης

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο μέσω ειδικής καμπάνιας ενημέρωσης θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να καμφθούν τυχόν αντιστάσεις και οι πολίτες να εμπιστευθούν τα νέα εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Σε αυτή την καμπάνια θα συμμετέχει μέρος των εργαστηριακών επιστημόνων, αυτών που βρίσκονται πίσω από την παρασκευή των εμβολίων, οι οποίοι θα μοιράζονται μαζί μας τις ανθρώπινες ιστορίες. Ακόμα, θα δούμε προσωπικότητες της Ελλάδας, κυρίως πολιτικούς, αλλά και ανθρώπους (π.χ. ηθοποιούς, καλλιτέχνες) που έχουν επιρροή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Τέλος, σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν ο πρωθυπουργός και η οικογένεια του, ο υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Πηγή: real.gr