Οι περιορισμοί στο Άγιο Όρος ισχύουν με την απαγόρευση επισκέψεων ούτως ή άλλως, ξεκαθάρισε ο πολιτικός διοικητής του,  Αθανάσιος Μαρτίνος, μετά και την ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά περί απαγόρευσης διαβίωσης άλλων ατόμων στις μονές πλην των μοναχών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνο, από την Αθωνική Πολιτεία δεν μπορούν να απουσιάσουν οι ένστολοι και οι υπάλληλοι υπηρεσιών, η αστυνομία, το λιμενικό, η πυροσβεστική. «Σε καθημερινή βάση έχουμε προσωπικό υπηρεσιών μέσα που διβιούν σε σπίτια εκτός μονών. Κάθε βδομάδα τα άτομα αυτά εναλάσσονται», επεσήμανε ο κ. Μαρτίνος.

Εδώ και μέρες όσοι μπαίνουν στο Άγιο Όρος υποβάλλονται σε rapid τεστ ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος διασποράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τη Δευτέρα με τη διενέργεια των τεστ εντοπίστηκε ένα άτομο θετικό, και στη συνέχεια του απαγορεύτηκε η είσοδος, όπως και στον συνοδηγό του οχήματος.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής τρεις μοναχοί, και άλλοι τέσσερις στο ΑΧΕΠΑ. Εντός των μονών, όλα τα θετικά κρούσματα, απομονώνονται για να αποτρέπεται η διασπορά, όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής.