Το δεύτερο lockdown σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους αποδεικνύει ότι οι αλλαγές που προκαλεί η πανδημία στον τρόπο ζωής μας ήρθαν για να μείνουν. Καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι μπαίνουν ξανά σε καραντίνα, η κρίση του κορωνοϊού επανακαθορίζει για πάντα την έννοια του σπιτιού και δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά του real estate.

Εάν έως τώρα οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων έβλεπαν τα σπίτια τους απλά σαν ένα μέρος για να κάνουν μπάνιο και να κοιμηθούν, πριν να επιστρέψουν ξανά σε μία καθημερινότητα που εκτυλισσόταν κυρίως εκτός της κατοικίας τους, πλέον η έννοια του σπιτιού αρχίζει να θυμίζει περασμένες δεκαετίες. Η εποχή όπου το σπίτι ήταν το κέντρο της καθημερινότητας και της οικογενειακής ζωής επιστρέφει και όσοι περνούν την περίοδο της καραντίνας σε μικροσκοπικά διαμερίσματα κάποιας ακριβής μεγαλούπολης, αρχίζουν ήδη να εκτιμούν τα πλεονεκτήματα της ζωής στα προάστια ή ακόμα και στην εξοχή.  

Στροφή στα μεγαλύτερα σπίτια

Ο κλειστός χώρος του ασανσέρ, κουμπιά και πόμολα στα οποία ακουμπούν καθημερινά δεκάδες χέρια, κοινόχρηστοι χώροι και επιφάνειες, σπίτια με λίγα τετραγωνικά και χωρίς βεράντες. Ξαφνικά, η ζωή στις πολυκατοικίες μοιάζει λιγότερο ελκυστική από ποτέ. Τι νόημα έχει να πληρώνει κανείς ένα πανάκριβο ενοίκιο για ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όταν δεν μπορεί πια να απολαύσει τα εστιατόρια, τα θέατρα και την καθημερινότητα που κάνουν αυτή την πόλη την καλύτερη του κόσμου; Χρειάζεται πια να μένει κάποιος στο κέντρο του Λονδίνου όταν η δουλειά του γίνεται από το σπίτι και άρα ο παράγοντας της καθημερινής μετακίνησης βγαίνει από την εξίσωση;

Οι προβλέψεις για το «θάνατο» της μεγάλης πόλης είναι μάλλον υπερβολικές, όμως η στροφή προς τα προάστια είναι υπαρκτή και μετρήσιμη. Τώρα που εκατομμύρια δουλεύουν από το σπίτι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν από το χάος της πόλης. Θέλουν ένα μεγαλύτερο σπίτι όπου να περνούν περισσότερες ώρες χωρίς να νιώθουν στριμωγμένοι ή εγκλωβισμένοι και κατά προτίμηση μία αυλή, για να βλέπουν τους φίλους τους και να παίζουν τα παιδιά τους.

 

Το τέλος του open plan 

Το κόνσεπτ του open plan, όπου το χολ, το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα ενώνονταν σε έναν ενιαίο χώρο, μπορεί να έγινε κεντρικό κομμάτι της urban ζωής, δεν ταιριάζει όμως καθόλου στην εποχή του κορωνοϊού, όταν πολλά άτομα καλούνται να συμβιώσουν για πολλές ώρες μέσα στο ίδιο σπίτι. Η πανδημία δημιουργεί την ανάγκη της απομόνωσης, και άρα σηματοδοτεί την επιστροφή στα δωμάτια που χωρίζονται με τοίχους. Στη νέα εποχή, όσοι σχεδιάζουν ένα καινούργιο σπίτι συνήθως θέλουν ένα χωριστό χώρο εισόδου για να αφήσουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους, ώστε να μην μεταφέρουν βρωμιά και μικρόβια στα υπόλοιπα δωμάτια. Και βέβαια, τα σπίτια του μέλλοντος θα χρειαστούν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους όπου κανείς θα μπορεί να φυλάσσει τις προμήθειές του από το σούπερ μάρκετ ή τα πακέτα που παραλαμβάνει από τα courier. 

Αναγκαίο το γραφείο 

Στο κοντινό μέλλον, το γραφείο θα θεωρείται τόσο αναγκαίο για ένα σπίτι όσο η κουζίνα. Αφού όλες οι προβλέψεις λένε ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, το γραφείο δεν μπορεί να είναι πια στριμωγμένο στην άκρη του σαλονιού ή στο τραπέζι της κουζίνας. Τα νέα σπίτια θα έχουν τουλάχιστον ένα ξεχωριστό δωμάτιο, με μεγάλα παράθυρα, κατάλληλα έπιπλα, άριστη σύνδεση στο ίντερνετ και όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμα και ηχομόνωση. Και βέβαια, σε μία εποχή όπου δισεκατομμύρια επαγγελματικές συναντήσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, οι βιβλιοθήκες που φαίνονται στο φόντο τείνουν να γίνουν το νέο σύμβολο του στάτους.

«Ανακαλύπτοντας» τις αυλές 

Τώρα που όλοι έγιναν «σπιτόγατοι», πολλοί είναι εκείνοι που «ανακαλύπτουν» τις αυλές των σπιτιών τους για πρώτη φορά. Ιδιοκτήτες σπιτιών φτιάχνουν εξωτερικές κουζίνες και μπάρμπεκιου, πισίνες, χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά τους, ακόμα και ξεχωριστά σπιτάκια που χρησιμεύουν ως γραφεία στις πίσω αυλές. Τα καταστήματα βλέπουν αυξημένη ζήτηση στις σόμπες για εξωτερικούς χώρους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν ένα μέρος για να συναντώνται με τους φίλους τους με ασφάλεια, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Λευκές και αντιβακτηριδιακές επιφάνειες 

Όταν η πανδημία επιτέλους τελειώσει, τα σπίτια μας θα έχουν υιοθετήσει κάτι από την αισθητική των νοσοκομείων, προβλέπουν οι διακοσμητές. Οι κατάλευκες κουζίνες προτιμώνται τώρα που οι ιδιοκτήτες σπιτιών θέλουν χώρους που να είναι και να φαίνονται πραγματικά καθαροί. Οι σχεδιαστές βλέπουν προτίμηση για τα υλικά που καθαρίζονται εύκολα και έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, με επιστροφή στους λευκούς τοίχους, τις πορσελάνινες επιφάνειες και τις χάλκινες βρύσες. 

Πηγή: typothess.gr