Νέες φορητές συσκευές, 1074 στον αριθμό θα προμηθευτούν τα σχολεία της Χαλκιδικής μέσω ΕΣΠΑ στις αρχές Μαρτίου, πιθανότατα, για να προστεθούν στην εργαλειοθήκη των ψηφιακών μέσω ακόμη κι όταν θα μπει τέλος στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στη Χαλκιδική Απόστολος Πάνας ασχολήθηκε εκτενώς με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό με αφορμή την τηλεκπαίδευση. Ωστόσο όπως επεσήμανε το υλικό που έρχεται θα παραμείνει στα σχολεία για τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, και αυτό είναι θετικό. Τα τάμπλετ που διανέμονται αυτή τη στιγμή άλλωστε προέρχονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και μέσω δωρεών.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Πάνας μίλησε για την ανάγκη στήριξης όλων προς τις μονάδες υγείας του νομού. Με επιστολή του προς την 4η ΔΥΠΕ ο βουλευτής ζήτησε την πρόσληψη επικουρικού και μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΓΝΧ όσο και στα Κέντρα Υγείας. Η απάντηση που πήρε είναι ότι άμεσα θα γίνουν παρόμοιες προσλήψεις. «Η κατάσταση χρειάζεται ενίσχυση και άμεσες κινήσεις. Με τη χρήση περισσότερων και μαζικών τεστ προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που είναι ακόμη μπροστά μας», τόνισε ο κ. Πάνας.

Ανάλογες κοινοβουλευτικές κινήσεις έχει κάνει ο κ. Πάνας από το πρώτο lockdown ακόμη, για οικονομική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων με ένα ειδικό πρόγραμμα για περιοχές που βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα περισσότερο χρόνο από άλλες περιοχές. «Με έντονη τουριστική προβολή, ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και φορολογικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Πάνας σχολίασε και το γεγονός ότι η Χαλκιδική δεν εντάσσεται στον άμεσο σχεδιασμό επέκτασης του φυσικού αερίου. «Και η Χαλκιδική πρέπει να πάρει αυτό που δικαιούται. Οι θεσμικοί παράγοντες του νομού θα πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα στο θέμα», δήλωσε ο κ. Πάνας. Επιπλέον, εκτός των οικονομικών λόγων δεν μπορεί κανείς, όπως είπε, να αιτιολογήσει την εξαίρεση, πέρα από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Για την επόμενη μέρα στη Χαλκιδική ο κ. Πάνας υποστήριξε ότι τουρισμός και αγροτική οικονομία συμβαδίζουν, υπάρχουν ωστόσο σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό τομέα. «Πέρα από τις αποζημιώσεις κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων με τους εργάτες γης. Ο κορωνοϊός δεν θα άφηνε ανεπηρέαστο και τον αγροτικό τομέα», τόνισε. Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση στον Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και για τομείς ειδικότερα που μέχρι σήμερα είναι λιγότερα διαδεδομένοι, αλλά οδηγούν στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό. «Μεγάλος στόχος είναι για τον νομό η πράσινη ελιά. Θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην παραγωγή αυτή που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο νομό συνολικά», κατέληξε.