Ο Πατέρας Επιφάνιος γεννήθηκε στην Νικησιανή, ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες Παγγαίου όρους, στον Νομό Καβάλας. Το χωριού αυτό έχει παράδοση στα καπνά, στα αμπέλια, στα σιτάρια και πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καλλιεργούσαν και πολύ σουσάμι.

Αποφοίτησε από το σχολείο και το γυμνάσιο του χωριού του και το 1973 πήγε στο Άγιο Όρος. Από μικρή ηλικία είχε πολύ καλή σχέση με την εκκλησία και αυτό αποτέλεσε τον παράγοντα για να γίνει ο ίδιος μοναχός. Στην συνέχεια, έφυγε από το Άγιο Όρος και πήγε στην μονή Αγίου Παύλου όπου και έμεινε 17 χρόνια. Το 1989 έφυγε από την μονή του και πήγε στο Όρος Σινά, στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης, κοντά στα Ιεροσόλυμα όπου έμεινε μόνο για έξι μήνες. Το 1990 επέστρεψε στο Άγιο Όρος στην μονή της Αγίας Λαύρας και ζήτησε να αγοράσει τον Μυλοπόταμο.

Από μικρός ασχολούνταν με τα αμπέλια, αφού ο πατέρας του είχε στην κατοχή του 5 στρέμματα αμπέλι, στο οποίο πήγαινε και βοηθούσε.  Ο Μυλοπόταμος βρισκόταν στα βορειοανατολικά της χερσονήσου και έβλεπε την Καβάλα, την Θάσο, το Παγγαίου, την πατρίδα του Πατέρα, την Λήμνο και την Σαμοθράκη. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης στην Διαθήκη του είναι ένας πύργος του 973μ. Χ, όπου εκτός από τον πύργο υπάρχει το κτήριο της Εκκλησίας και δίπλα μια αίθουσα υποδοχής, το αρχονταρίκι και το υπόγειο που ήταν η κάβα για να φυλάσσονται τα κρασιά και τα λάδια.

Πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το μετόχι γιατί ήθελε να δοκιμάσει πως ήταν η ζωή των μοναχών έξω από τα μοναστήρια και ο ίδιος επειδή του άρεσε το αμπέλι και βρέθηκε στον Μυλοπόταμο που είχε χιλιόχρονη αμπελουργική ιστορία, ξεκίνησε το δικό του κρασί.

Πως ξεκίνησε η προσπάθεια για την παραγωγή κρασιού 

Το 1993 ξεκίνησε μόνος του φυτεύοντας τα 15 στρέμματα Merlot και μετά από δύο χρόνια 14 στρέμματα Λημνιό και μετά Ροδίτη, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας και Cabernet. Συνολικά υπάρχουν 42 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ.

Το πρώτο κρασί βγήκε το 1996 και ήταν το ερυθρό και το 1997 χτιζόταν το οινοποιείο  με πολλές δυσκολίες και αρκετά προβλήματα. Στην αρχή η εμφιάλωση γινόταν με το χέρι και το 2000 πήρε την πρώτη εμφιαλωτική γραμμή. Εν συνεχεία μπήκε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και έλαβε μια επιδότηση. η οποία βοήθησε το οινοποιείο οικονομικά. Το κρασί πλέον έχει 5 ετικέτες, από αυτές οι 3 είναι Αγιορείτικοι τοπικοί οίνοι.

Ο Πατέρας ήταν πρόθυμος στο κάλεσμα φορέων της Χαλκιδικής και ήταν αυτός που έβγαλε τα προϊόντα της έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός εκοιμήθη σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου σε ηλικία 64 ετών αφήνοντας φτωχότερο το Άγιο Όρος, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Με πληροφορίες από: wineplus.gr