Δήμος ΠολυγύρουΧαλκιδική

Χ. Φυλαχτός: «Μέσα από την Μανιώ τη Γαλατσάνα προβάλλεται όλη η Χαλκιδική μας» (vid)

Ο συγγραφέας μίλησε στη Χαλκιδική Πολιτική για το εγχείρημα της ιστορίας και πως ξεκίνησε όλο αυτό

Δεν έκρυψε τη χαρά του ο Χρήστος Φυλαχτός, Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πολυγύρου, δάσκαλος αλλά και συγγραφέας της ”Μανιώς της Γαλατσάνας”, που το νέο εγχείρημα έχει γίνει εξαιρετικής αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό. 

Η ”Μανιώ η Γαλατσάνα του Χρήστου Φυλαχτού δεν είναι απλά ένας μύθος, είναι η τοιχογραφία μιας εποχής. Είναι η απεικόνιση μιας κοινωνίας μέσα στην οποία οι άνθρωποι – Έλληνες και Τούρκοι, τσαούσηδες και ντόπιοι, ιδιοκτήτες και μεροκαματιάρηδες – συνυπάρχουν και συγκρούονται, δοκιμάζονται από ηθικά διλήμματα και αναμετρούνται με τα προσωπικά τους όρια.

Είναι ένα ιστορικό παραμύθι όπου το συναίσθημα και οι ηθικές αξίες, η αλληλεγγύη και η αίσθηση χρέους, η ευρηματικότητα και το θάρρος συνθέτουν την εικόνα μιας γενιάς Ελλήνων, που σήμερα, μπορεί να φαντάζει μακρινή, όμως, διαμόρφωσε την ιστορική μας πορεία και συνεχίζει να μας καθορίζει.

Ο κ. Φυλαχτός στάθηκε στο γεγονός πως στην πρώτη καραντίνα υποσχέθηκε σε ένα φίλο από τη Γαλάτιστα πως θα πάρει το μολύβι και θα γράψει κάτι διαφορετικό. Ο εγκλεισμός και αποκλεισμός βοήθησαν. ”Τα στοιχεία που είχαμε για την Μανιώ ήταν ελάχιστα. Υπάρχει το γνωστό τραγούδι και το δρώμενο που γίνεται κάθε 5-6-7 Ιανουαρίου, το οποίο έχω παρακολουθήσει μια φορά. Έτσι ξεκίνησα και έφτιαξα το πλαίσιο που ήθελα να κινηθώ”. 

Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να αναφερθεί πως ακόμη και ”ο εκδοτικός οίκος είχε επιφυλάξεις. Ωστόσο, η ιδιότητα του δασκάλου με βοήθησε να αποτυπώσω αυτό που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ένωσα την παράδοση, την λαογραφία, την ιστορία και την λογοτεχνία. Δεν αναφέρεται στην ιστορία μόνο η Γαλάτιστα, αλλά προβάλλεται όλη η Χαλκιδική μας. Υπάρχουν στοιχεία που τα δημιούργησα και κατάφερα να πλάσω την πλοκή. Επίσης, είναι θετικό το ταξίδι όχι μόνο για μένα, αλλά για το έθιμο και γενικότερα για τη Χαλκιδική”. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο συγγραφέας Χρήστος Φυλαχτός προχώρησε σε κολακευτικά σχόλια για όσους στηρίζουν τις ενέργειες του ως τώρα. ”Όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό μου πέρα από την οικογένεια μου είναι και κάποιοι άνθρωποι που δεν φαίνονται αλλά η προσφορά τους είναι μεγάλη. Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αρβανίτη Βαγγέλη που μου έβαλε το μεράκι της Λαογραφίας και διαβάζει τα κείμενα. Ο κ. Σταύρος Πατρικιάρης που με βοηθάει με τις γνώσεις του, η κ. Σαράφη η φιλόλογος που είναι στο πλευρό μου, όπως και η κ. Μπέλμπα – φιλόλογος, αλλά και η συνάδελφος και φίλη κ. Σερασίδου και τέλος ο κ. Διαμαντουλάκης Γιώργος που μου στήνει όποιο βιβλίο ετοιμάζω. 

Επίσης, σημαντική ήταν και η προσφορά του Συλλόγου Τεχνών της Γαλάτιστας που εικονογράφησαν το βιβλίο. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Στο πλευρό μου στις προσπάθειες έχω την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργο, ο οποίος χρηματοδοτεί τις προσπάθειες έκδοσης. Αυτή τη φορά κάναμε ένα μεγάλο βήμα καθώς για πρώτη φορά από αυτά που έχω γράψει υπάρχει στα βιβλιοπωλεία και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους αδελφούς Κυριακίδη παρά το γεγονός πως υπήρχε το ρίσκο να μην προχωρήσει το βιβλίο με εμπιστεύτηκαν και από ότι φαίνεται δικαιώνονται”. 

Κλείνονται ο κ. Φυλαχτός μίλησε για τις μελλοντικές του σκέψεις γύρω από τη συγγραφή. ”Στόχος μου είναι να αποκτήσω ταυτότητα συγγραφέα. Η θεματολογία μου βασίζεται στη Χαλκιδική. Έχω ολοκληρώσει της ‘Γερακίνας το πηγάδι” και είναι στο τελευταίο στάδιο. Πρόκειται για παιδικό παραμύθι. Το επόμενο δύσκολο εγχείρημα θα είναι για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ο ρόλος που έπαιξε η Χαλκιδική στην Επανάσταση δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και είναι ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό το κομμάτι”. 

  • Το βιβλίο του Χρήστου Φυλαχτού ”Μανιώ η Γαλατσάνα” μπορεί να το βρει κανείς στα σημεία:
    Αφοί Κυριακίδη, Ιανός, Μαλλιάρης, στο διαδίκτυο μέσω του ”skroutz” και στα βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας ”Πολιτεία”.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μιχάλης Σουνάς

Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία στο Super TV&Radio το 2013. Στη συνέχεια, παράλληλα με τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη εργάστηκε στις εφημερίδες «Αθλητικά Νέα των Συντακτών» και την «Arena Press» αλλά και τις διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης www.allaboutaris.com, www.acadimies.gr και το pamebala.gr. Επίσης, είχε ενεργό ρόλο στο YellowRadio 92,8 και το www.yellownews.gr. Από πέρσι τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή «Στα δίχτυα της Χαλκιδικής» στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8 για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του νομού και από τον Οκτώβριο του 2017 συμμετέχει στην ομάδα του Χαλκιδική Πολιτική.

Σχετικά άρθρα

Back to top button