Κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει  σύστημα διπλής καταγραφής των κρουσμάτων ήταν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού από τον κ. Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοντοζαμάνης είπε: “Διπλά βιβλία είχε μόνο ο κ. Πολάκης όταν ήταν δήμαρχος. Ένα είναι το σύστημα καταγραφής. Ένας  αριθμός κρουσμάτων ανακοινώνεται” είπε.

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε πως το 2021 έρχεται  παροχή κινήτρων σε επαγγελματίες υγείας προκειμένου να στελεχώσουν δομές υγείας σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, ζήτημα το οποίο το Υπουργείο Υγείας θέτει σε πρώτη προτεραιότητα. “Προχωρούμε στη δημιουργία ενός μοντέλου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας σε Ανθρώπινο Δυναμικό και στην παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες υγείας για τη στελέχωση μονάδων υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και στις άγονες, απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2021, σε σχέση με το 2020, μόνο για την Κεντρική Υπηρεσία προβλέπεται αύξηση κατά 397,6 εκατ. ευρώ ενώ για τα νοσοκομεία προβλέπεται αύξηση πιστώσεων κατά 172 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε την ενίσχυση του ανθρώπινου υγειονομικού δυναμικού με περισσότερες από 7000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού  αλλά και ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2021.

Στόχος του Υπουργείου είναι κάθε ευρώ που δαπανάται να παράγει τη μεγαλύτερη δυνατή αξία για τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας θα συμμετάσχει σε ένα σύγχρονο διακρατικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ, το PaRIS (Patient Reported Indicators) το οποίο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός κοινού πυρήνα αυτοαναφερόμενων δεικτών και βάσει αυτών διερευνώνται, μεταξύ άλλων, οι εμπειρίες των ασθενών από τη λήψη των υπηρεσιών υγείας (PREMs) και τα αυτοαναφερόμενα αποτελέσματα από την υγειονομική φροντίδα.

“Μέσω του προγράμματος PaRIS και του ΟΔΙΠΥ, η χώρα θα μπορεί να συγκρίνει την απόδοσή της με αυτές άλλων χωρών, να εντοπίζει καλές πρακτικές καθώς και να αναγνωρίζει περιθώρια άμεσης βελτίωσης” τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Μετανοσοκομειακών δομών για τη συνέχιση της νοσηλείας μετά το οξύ στάδιο της νόσου, την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας,  την ανάπτυξη ολοκληρωμένων μονάδων υγείας όπως για παράδειγμα τα ογκολογικά κέντρα και η ουσιαστική λειτουργική διασύνδεση με τα διάφορα υποσυστήματα υγείας.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Κοντοζαμάνης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2021 αρχίζει η ανάπτυξη των Δορυφορικών Λογαριασμών Υγείας που θα αναλύουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο συνδυαστικά με τις δαπάνες υγείας. Θα ξεκινήσουμε τρεις νοσολογικές κατηγορίες, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τα Νεοπλάσματα και τις Ενδοκρινολογικές/Μεταβολικές Διαταραχές. “Η ανάπτυξη των λογαριασμών υγείας θα συμβάλλει στην απόκτηση μεγαλύτερης και αξιόπιστης πληροφόρησης αναφορικά με την κατανομή των δαπανών για την υγεία κατά φορέα πληρωμής και κατά είδος παραγόμενης υπηρεσίας καθώς και την οικονομική αποδοτικότητα αυτής της δαπάνης σε σχέση με τα παραγόμενα αποτελέσματα υγείας” είπε.

Στον νομοθετικό προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται επίσης η ανάπτυξη ενός συστήματος σάρωσης ορίζοντα για φάρμακα και τεχνολογίες με δυνητικά σημαντική θεραπευτική επιπρόσθετη αξία και εκτίμηση επίδρασης στον προϋπολογισμό. Ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε τη θετική επίδραση στον τομέα της Υγείας που θα έχει η χρηματοδότηση δράσεων και έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό που ξεπερνάει τα 3 δις ευρώ και αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, στις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη δημιουργία ενός δικτύου ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

Καταλήγοντας ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι υπάρχει μοναδική  ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας. “Ή τώρα ή ποτέ. Με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον προχωράμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας” είπε.

Πηγή: real.gr