Έκκληση στο πολιτικό σύστημα να πει την αλήθεια στον λαό πως οι δαπάνες για την πανδημία αποτελούν αυριανό χρέος το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί σε κάποιο βαθμό με φορολογικά βάρη απηύθυνε από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. “Είναι  πολύ βαριά η ευθύνη της δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει να περπατήσουμε σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μία να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και από την άλλη να μην οδηγήσουμε τα δημόσια οικονομικά σε εκτροχιασμό. Η αυτονόητη φράση ότι τα σημερινά δανεικά πρέπει να πληρωθούν με αυριανά φορολογικά βάρη έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Άκουσα ότι είναι μισάνθρωπη και αντικοινωνική τακτική. Δηλαδή οι δαπάνες σήμερα δεν είναι έλλειμμα; Το χρέος δεν δημιουργεί χρέος; Το χρέος αύριο με τι θα το πληρώσουμε. Στα ποτάμια θα αρχίσει να ρέει μέλι και γάλα; Θα βρούμε το λεφτόδεντρο ; Δηλαδή είναι  μισάνθρωπο να λες στους συμπολίτες σου την αλήθεια και φιλάνθρωπο να τους λες παραμύθια;” είπε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη και της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη με τον πρώτο να ερωτά αν η Ελλάδα θα στηρίξει την Ιταλία στην πρόταση διαγραφής του χρέους της πανδημίας και τον δεύτερο να ερωτά για την πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

“Για το χρέος νομίζω ότι έχετε πάθει Βαρουφάκη” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης στον κ. Σκουρλέτη ενώ στον κ. Μυλωνάκη απάντησε ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός καθώς και η Ευρώπη θα είναι πιο ήπια την επόμενη ημέρα και η δική μας πολιτική είναι σώφρων και συνετή. “Θα πάμε σε ρυθμό ανάκαμψης που ελπίζουμε ότι θα ανακόψει την προοπτική αυτή . Όμως η σύνεση πρέπει να διατηρηθεί για όσο χρειαστεί η κρίση” είπε.

Ο κ. Σκυλακάκης επικεντρώθηκε στη λέξη αποτελεσματικότητα η οποία αποτελεί τον κρίσιμο όρο και κλειδί για την έξοδο στο ξέφωτο. “Είναι μια λέξη την οποία μισούν οι ανά τον κόσμο λαϊκιστές. Είναι όμως αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και το αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί.  Η ικανότητας μας ο κόπος και τα λεφτά των Ελλήνων να πιάνουν τόπο” είπε και περιέγραψε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα για να καταδείξει την κατασπατάληση πόρων .

Το πρώτο αφορά στον ΑΜΚΑ που δίδεται σε αλλοδαπούς εποχικά εργαζόμενους. Η απρονοησία αδρανοποίησης του ΑΜΚΑ -είπε ο κ. Σκυλακάκης- έχει ως αποτέλεσμα  να πληρώνουμε απίστευτα χρήματα σε ανθρώπους που δουλεύουν στο εξωτερικό και περνούν τα σύνορα να πάρουν φάρμακα δωρεάν  επειδή κάποτε πέρασαν μια χρονιά στην Ελλάδα και κανένας  δεν σκέφτηκε να αδρανοποιήσει τον ΑΜΚΑ τους.

Επίσης ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ για φάρμακα και ακόμα δεν υπάρχει κοινό σύστημα προμηθειών ή κοινό σύστημα αποθήκης. “Δεν ξέρουμε πόσα και ποια φάρμακα έχουμε στα νοσοκομεία μας” είπε.

Πηγή: real.gr