Την ανάγκη μετατροπής της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ σε Αναπτυξιακό Οργανισμό διαβλέπει πλέον τόσο ο πρόεδρός της Γιώργος Πασαλής όσο και οι κύριοι μέτοχοι, οι δήμοι. Για να προχωρήσει η Αναπτυξιακή στο επόμενο βήμα θα πρέπει να συμφωνηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή η ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ διαθέτει 12 άτομα όλων των ειδικοτήτων, για τα τουριστικά προγράμματα, τα αναπτυξιακά, τις απολυμάνσεις κλπ. Την ίδια ώρα οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων είναι πλήρως κενές καθώς το στελεχιακό δυναμικό τους εκμεταλλεύτηκε κάθε περιθώριο της κινητικότητας και έφυγε, ενώ οι δήμοι έμειναν αδύναμοι ως προς τις μελέτες για εκτέλεση έργων.

Η μετατροπή της Αναπτυξιακής σε Οργανισμό, που προβλέπεται από το νόμο, με αποφάσεις φυσικά των δημοτικών συμβουλίων με απόλυτη πλειοψηφία, καθώς πρόκειται για τους βασικούς μετόχους, θα αλλάξει το τοπίο στην ανάληψη προγραμμάτων και υλοποίηση έργων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ Γιώργο Πασαλή, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα μπορεί να:

  • Παίρνει μεγάλα έργα
  • Να κάνει μελέτες
  • Να συνεργάζεται στενά με τους δήμους και να καλύπτει τα κενά τους

Επιπλέον, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που λέει ότι οι δήμοι θα πάψουν να είναι όμηροι τεχνικών εταιρειών οι οποίες συχνά ζητούν υπέρογκα ποσά.

Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι οι μειοψηφίες των δήμων αντιδρούν, σε πολλές περιπτώσεις κυρίως στη νησιωτική χώρα όπου προχωρά το εγχείρημα,  με το αιτιολογικό ότι παραδίδεται η διοίκηση των δήμων σε μια Ανώνυμη Εταιρεία.