εμβόλιο

Οι προετοιμασίες για την έναρξη των εμβολιασμών – Σε μυστική τοποθεσία τα 14 ψυγεία που στις 26 Δεκεμβρίου θα υποδεχθούν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της έλευσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την έναρξη του εμβολιασμού στις 26 Δεκεμβρίου.

Ήδη, οι αρμόδιοι μελετούν κάθε λεπτομέρεια της επιχείρησης «Ελευθερίας». Όπως ανέφερε το OPEN TV, πριν ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία θα γίνουν τεστ προσομοίωσης, για να δουν πώς κυλά ο προγραμματισμός.

Οι πολίτες που θα προσέρχονται για το εμβόλιο θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα οδηγούνται στο παραβάν. Το SMS που θα δέχονται για το ραντεβού τους θα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

Μυστικά τα σημεία που βρίσκονται τα ψυγεία

Την ίδια ώρα, τα 14 ψυγεία που θα υποδεχθούν τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης. Ωστόσο, η τοποθεσία τους παραμένει μυστική.

Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ στους καταψύκτες, ενώ στόχος είναι να εμβολιαστούν 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τον Μάρτιο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προηγούνται οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι.

Το χρονοδιάγραμμα

Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με αυτό το δεδομένο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ως εξής:

26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα

27 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση εμβολιασμού – Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.

15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού

Παρότι πρόκειται για το πρώτο κύμα εμβολιασμών, σε αυτό θα συμπεριληφθούν, κατά τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο και νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο ίδιος έθεσε ως χρονικό όριο του τέλους της πρώτης φάσης την 15η Ιανουαρίου, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ενώ εκτίμησε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός του πληθυσμού.

Φεβρουάριος 2021: Δεύτερη Φάση – Έναρξη μαζικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.

Μάρτιος 2021: Ικανοποιητικός αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.

Πηγή: protothema.gr