Ακούγοντας τον κ. Βαρουφάκη να επιτίθεται σε κυβέρνηση και Ε.Ε ο κ. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά : “Θα συμφωνήσω μαζί του ότι το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και για να έχει πρόσβαση ο πληθυσμός αυτός, πρέπει να τα αγοράσουμε για να τα διαθέσουμε στον πληθυσμό. Κύριε Βαρουφάκη, από αυτά που άκουσα, ευτυχώς δεν είχατε δεύτερη ευκαιρία για διαπραγμάτευση, γιατί θα βλέπαμε εμβόλια με το κιάλι στη χώρα”.

Ο Υφυπουργός τόνισε επανειλημμένως ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, κατόπιν εισήγησης του οποίου θα εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του πρώτου εμβολίου, δεν άργησε αλλά αντιθέτως  πρωτοπόρησε μέσα από μία κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης, όπου όλες οι εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλια από τα αρχικά στάδια κλινικών μελετών είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσουμε στις άδειες των εμβολίων. Τα τελευταία στοιχεία κατατέθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αναφερόμενος στο ότι  Αμερική και Αγγλία προηγήθηκαν  είπε ότι  δεν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης ή Αμερικής αλλά σημασία έχει να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε αποτελεσματικό, ασφαλές και ποιοτικό εμβόλιο. Και αυτό γίνεται με τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Καταλήγοντας , ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Γερμανίας υπενθυμίζοντας ότι αρχικώς  είχε σχηματίσει μία συνεργασία με άλλες τρεις χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, προκειμένου να διαπραγματευθούν και να πάρουν εμβόλια και τελικά προσχώρησαν και οι τέσσερις αυτές χώρες στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδρασε ταχύτατα προς όφελος όλων των συμπολιτών της και εμείς έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή -ταυτόχρονα με όλους τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας- να έχουμε την ίδια ημέρα εμβόλιο, με κόστος πολύ χαμηλότερο απ’ όσο θα το έπαιρνε μόνη της μια χώρα. Διότι είναι άλλο να διαπραγματεύονται είκοσι επτά χώρες μαζί και άλλο μία” είπε.

Πηγή: real.gr