Φωτογραφία Αρχείου

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, παραμονή Χριστουγέννων, κατέβασαν τα ρολά των καταστημάτων τους όσοι επαγγελματίες του λιανεμπορίου επέλεξαν να δουλέψουν με τη μέθοδο του click away. Σε Πολύγυρο και Ν. Μουδανιά, η αγορά ήταν μουδιασμένη όλο αυτό το διάστημα, ενώ όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τα καταστήματα παιχνιδιών δούλεψαν καλύτερα από άλλα εμπορικά καταστήματα.

Οι φόβοι των επαγγελματιών ότι το click away δεν ευνοεί ένδυση και υπόδηση, επιβεβαιώθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννη Κουφίδη, τα μαγαζιά με άλλα είδη, χριστουγεννιάτικα, διακόσμησης, δώρα, αρώματα και ηλεκτρικά, μπόρεσαν να κερδίσουν ένα μικρό έστω ποσοστό του χαμένου τζίρου. «Είναι σχετικά θετικά τα μηνύματα από Πολύγυρο, Ιερισσό και Μουδανιά», επεσήμανε ο ίδιος.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι διαχρονικά όλο αυτό το διάστημα οι επαγγελματίες εστίασης. Τα κλειστά μαγαζιά σίγουρα δεν θα ανοίξουν στο σύνολό τους, καθώς υπάρχουν φόβοι για αμέτρητα λουκέτα. «Δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε και από τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών, αν δεν μειωθούν οι διασωληνωμένοι και δεν πέσει ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση», ανέφερε ο κ. Κουφίδης.

Καμία Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στους δήμους

Στο μεταξύ οι δήμοι έχουν από καιρό ματαιώσει τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τους. Φέτος, ίσως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους δεν θα αναβιώσουν ήθη και έθιμα που κρατούν τις ρίζες τους από την τουρκοκρατία. Οι Φωταράδες στο Παλαιόκαστρο, το Έθιμο της Καμήλας στη Γαλάτιστα και ο γάμος της Μανιώς δεν θα λάβουν χώρα κατ’ επιταγή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Το μόνο που θα μεταδώσουμε μέσα από το κανάλι του utube είναι η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων από τον Μητροπολιτικό Νάο Αγίου Νικολάου», μας είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Χρήστος Βορδός.

Στην Αρναία, θα είναι επίσης η πρώτη φορά που δεν αναβιώσει το Μέλωμα του Χριστού. Όπως προβλέπεται άλλωστε, ακόμη και ανήμερα των Θεοφανείων, τα ύδατα θα αγιασθούν εντός των Ιερών Ναών.