Το 2020 φεύγει και στη θέση του έρχεται το 2021. Μια χρονιά που μόνο με αισιοδοξία μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς φαίνεται πως καλύτερες μέρες θα έρθουν, μαζί με προοπτικές αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο XalkidikiPolitiki καθόλη τη διάρκεια του έτους είχε πρώτο την είδηση, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη. Οι αναγνώστες διάβασαν και παρακολούθησαν τα θέματα και τα βίντεο, που απασχόλησαν την επικαιρότητα μέσα από το πόρταλ μας, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 


Ένα από τα πιο σοβαρά έργα στο νομό, το Φράγμα του Χαβρία μπήκε στα σταθερή τροχιά για την κατασκευή του. Η είδηση χαροποίησε τους πάντες στη Χαλκιδική και αναγνώστηκε με αισιοδοξία για την εξέλιξη του έργου. Όπως δημοσιεύσαμε πρώτοι από τις 3 Μαρτίου, η διυπουργική απόφαση υπεγράφη και κατατέθηκαν οι προσφορές, τρεις στον αριθμό, εμώ έπονται 7 βήματα ως προς την πρόοδο του έργου. Επιπλέον αποκαλύψαμε αυτό που στη συνέχεια προκάλεσε έντονη κινητικότητα στους δήμους, ότι δηλαδή σε επόμενες φάσεις η υδροδότηση από το φράγμα αφορά περιοχές της Ν. Προποντίδας κι έπειτα της Σιθωνίας.

 


Για πρώτη φορά η δημοσίευση που δώσαμε στον “αέρα” για τα οδικά τμήματα Θέρμης Γαλάτιστας και Μουδανιών Ποτίδαιας είχε σαφή χρονοδιαγράμματα και ρεαλιστική εικόνα ώστε να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας τί συμβαίνει με αυτά τα μεγάλα έργα. Ακούστηκαν αλήθειες ως προς την πορεία κατασκευής και λιμενικών υποδομών που εκτελούνται στη Χαλκιδική. Στα ρεπορτάζ ακολουθήσαμε βήμα-βήμα τα έργα ασφαλτοστρώσεων μέσα από το μεγάλο, εν εξελίξει, πρόγραμμα οδοποιίας.

 


Κοντά στην Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, αναζητήσαμε περεταίρω λεπτομέρειες για σοβαρά έργα όπως τα λιμάνια της Σιθωνίας. Όταν συντελούνται μεγάλες παρεμβάσεις, όπως το λιμάνι της Συκιάς, ή του Ν. Μαρμαρά, που αποτελούν τοπική απαίτηση πολλών ετών, τότε τα ρεπορτάζ του πόρταλ XalkidikiPolitiki δίνουν όλες τις λεπτομέρειες των έργων με σαφή εικόνα και ημερομηνίες.

 


Ευρείας αποδοχής έτυχε η είδηση ότι προχωρά μια εξαιρετική συνεργασία που θα φέρει ανάπτυξη και οικονομική ανέλιξη σε περιοχές του δήμου Πολυγύρου και ευρύτερα στη Χαλκιδική. Όπως γράψαμε και η ανάρτηση χειροκροτήθηκε από το κοινό ως προς το περιεχόμενο, επενδυτές, προτίθενται να λειτουργήσουν σε ένα χρόνο το εργοστάσιο επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης, που δημιουργείται στην περιοχή «Ξηροκάμπι» της Μαραθούσας του Δήμου Πολυγύρου «ανοίγοντας» εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

 

Σιθωνία – Κραυγή αγωνία μετά τις πλημμύρες
Στις αρχές Απριλίου, λίγες ώρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σιθωνία, η αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα έφερε στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης που χρειάζονται οι πληγείσες περιοχές, και για οποία έγιναν και γίνονται εκτενή ρεπορτάζ διαρκώς.

 

 

Αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός μας στα Ν. Μουδανιά, όταν την 1η Ιουνίου άνοιξαν οι ουρανοί, και …έκλεισαν τα φρεάτια. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και η κίνηση διεξαγόταν με δυσκολία όπως αποκαλύπτει το βίντεο της τότε ανάρτησης.

 


Επί ποδός τέθηκε η δημοσιογραφική ομάδα του πόρταλ όταν κινδύνεψε από πυρκαγιά η Αθωνική Πολιτεία. Δόθηκε μια μάχη καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, και όπως αποκαλύψαμε, την 13η Ιουνίου δοκιμάστηκε η ετοιμότητα και ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών για να σβήσουν τις φλόγες.

 


Ένα κεφάλαιο από μόνο του, ειδησεογραφικά, που έτυχε της ανάλογης βαρύτητας λόγω των συνθηκών με συνεχή άρθρα, βίντεο και αναλυτικά ρεπορτάζ. Στόχος μας, να έχουν οι αναγνώστες μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα βαδίσει η Χαλκιδική κατά την επόμενη σεζόν, ως κατεξοχήν τουριστικός νομός.

 

Αίσθηση προκάλεσε στο πανελλήνιο η εικόνα του Εσταυρωμένου στην πλατεία Ν. Μουδανιών, και των πολιτών να προσκυνούν δημόσια σε ανοιχτό χώρο, καθώς περνούσαμε την πρώτη καραντίνα και όλα ήταν πρωτόγνωρα. Μια είδηση που βρήκε όλους μας με ανάμεικτα συναισθήματα λόγω των συνθηκών.

 


Η πανδημία χτυπά την τουριστική Κασσάνδρας όπως όλες τις περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο, το ρεπορτάζ στον δήμο δίνει και τη νότα της αισιοδοξίας για το αναπτυξιακό πλάνο προς υλοποίηση. Δημοσιεύουμε μια πρώτη εικόνα των έργων στον δήμο, και άλλων που είναι προς χρηματοδότηση από το “Α. Τρίτσης”.

 


Άλλοι με αγανάκτηση και άλλοι με ικανοποίηση διαβάζουν το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου ως προς τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, παρά τις συστάσεις και το Μένουμε Σπίτι του κράτους προς τους πολίτες. “Ας μη νομίζουν οι Θεσσαλονικείς ότι θα έρθουν στα εξοχικά τους για να κάνουν Πάσχα και να βγουν στην εξοχή”, διαμήνυσε σε κάθε τόνο ο Αντιπεριφερειάρχης, το Πάσχα του 2020.

 


Πριν από την έναρξη του αυστηρού lockdown η Χαλκιδική τίμησε τα παληκάρια της. Με τον φακό του πόρταλ καταγράψαμε στιγμές συγκίνησης στη Σιθωνία στο μνημόσυνο των τριών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που πριν από 25 χρόνια έχασαν τη ζωή τους στο όρος Ίταμος της Χαλκιδικής.

 

 

Άλλη μια είδηση κόντρα στη μαυρίλα του covid. Στις 21 Ιουλίου, δημοσιεύουμε άμεσα τα ευχάριστα. Οριστική αδειοδότηση της λειτουργίας των Ιαματικών Λουτρών της Κασσάνδρας χορηγήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, γεγονός που αναβαθμίζει τις ιαματικές λουτρικές εγκαταστάσεις και τους προσφέρει σημαντική προοπτική επιτυχίας και ανάπτυξης για το μέλλον.

 


Το λέει και ο τίτλος. Ονειρεμένη Σάρτη. Δώσαμε με εικόνες, βίντεο και συνεντεύξεις την ευκαιρία σε πολλές περιοχές να αναδείξουν τον πλούτο τους. Συνάμα, το κοινό μας μπόρεσε να δει τις ομορφιές της Σάρτης, στην προκειμένη περίπτωση, και να γνωρίσει το απέραντο γαλάζιο της Σιθωνίας, τη γαστρονομία, και τη φιλοξενία των κατοίκων της.

 


Βρέθηκε μπορστά ως είδηση καθώς ήταν έξυπνη και αποδοτική προσπάθεια. Το Νοέμβριο του 2020, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής με την συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής υποστήριξε με θέρμη και αμεσότητα την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάιος-Νοέμβριος 2020), προσφέροντας αναμνηστικά πακέτα δώρων με τοπικά προϊόντα και ενημερωτικό διαφημιστικό υλικό της Χαλκιδικής, στα μέλη των 47 Μόνιμων Αντιπροσωπειών καθώς και στα μέλη της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

 


Απέναντι από το Άλσος του Αριστοτέλη, όπου βρισκόταν το διοικητικό κέντρο της πόλης, κάτι που το μαρτυρούν οι δύο του Πύργοι. Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο σε απόσταση 250 μέτρων βρίσκονται τα Σιδηροκαύσια. Μοναδικό βίντεο για τους αναγνώστες μας που ίσως ακόμη δεν έχουν επισκεφτεί και… αυτή τη Χαλκιδική. Με αφορμή τα τηλεοπτικά γυρίσματα της εκπομπής Πολιτιστικό ημερολόγιο συναντήσαμε τους κ.Γιάννη Κανονίδη, Προϊστάμενος ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ.Στέλιο Γαλάνη.

 


Κι εδώ το Xalkidiki Politiki. Άλλη μια μοναδική ομορφιά όπου αξίζει κανείς να ξεναγηθεί. Τα Στάγειρα, σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές μιας μικρής χερσονήσου πλάι στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ιδρύθηκαν στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. από Ίωνες αποίκους που έφτασαν από την Άνδρο σε αναζήτηση πλούσιων κοιτασμάτων στα μεταλλοφόρα βουνά της περιοχής. 

 


Θα μπορούσε να λείπει από τις δημοσιεύσεις μας η Αρχαία Όλυνθος; Όχι φυσικά. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τους δύο λόφους και έκταση στους πρόποδές τους, όπου βρίσκεται το φυλάκιο και κτήριο που στεγάζει χώρους υποδομής των επισκεπτών και συγχρόνως φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση. Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη στους δύο λόφους.

 


Τα φωτογραφίσαμε, τα βιντεοσκοπήσαμε, τα προβάλλαμε. Είναι τα Βράσταμα, με την μακραίωνη ιστορία που μαρτυρά  η αρχαία πόλη που επισημάνθηκε στη θέση του σημερινού χωριού το οποίο συναντάμε με την ίδια ονομασία από τον 9Ο  αιώνα . Τα χρώματα του φθινοπώρου σε συνδυασμό με τα πέτρινα σπίτια καθώς και τα στενά πλακόστρωτα πεντακάθαρα σοκάκια χαρίζουν εικόνες μοναδικές σε κάθε επισκέπτη.

 


Δυστυχώς δεν θα το δούμε φέτος όπως άλλωστε δημοσιεύσαμε, αλλά το 2020 καταγράψαμε όλο το δρώμενο. Μεγάλη η απήχηση του ρεπορτάζ, τόσο από αναγνώστες μας που ήταν εκεί και διασκέδασαν, όσο και από τον κόσμο που δεν κατάφερε να ζήσει το έθιμο από κοντά, αλλά παρακολούθησε το βίντεο.