Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε πως μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1.763 συμπολίτες μας, εκ των οποίων 1.695 υγειονομικοί, ενώ οι υπόλοιποι 68 έγιναν σε πολιτικό και πολιτειακό προσωπικό της χώρας.

Αναφορικά με το πότε θα επεκταθεί η διαδικασία του εμβολιασμού και σε άλλους πολίτες της χώρας, απάντησε: «Με βάσει τον σχεδιασμό μας θα επεκτείνουμε τον εμβολιασμό μας από τις 4 Ιανουαρίου», για να επισημάνει πως αναμένεται όλοι αυτοί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και εάν θα επιδεικνύεται από τους πολίτες στις δημόσιες δραστηριότητές τους, όπως για παράδειγμα τα ταξίδια, είπε πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, καθώς το έγγραφο αυτό «είναι για ιδία χρήση».

Εμβολιασμοί, μία εθνική προσπάθεια

Οι εμβολιασμοί άρχισαν και συνεχίζονται ομαλά ενώ στις 4 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις δομές πρόνοιας, είπε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας για μία προσπάθεια εθνική.

«Κάναμε πάνω από 7.000 προσλήψεις υγειονομικών, μεταξύ αυτών και  4.000 νοσηλευτές. Ό,τι γιατροί υπήρχαν σε συνάφεια με ειδικότητες που σχετίζονται με τον covid, προσλήφθηκαν, ενώ μονιμοποιήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσοι εργάζονταν σε ΜΕΘ.

Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, έγινε, τόσο στην πρόσληψη ανθρωπίνου δυναμικού όσο και με την προσθήκη νέων κλινών ΜΕΘ, υποστήριξε ο Υπουργός.  Τόσο μεγάλη ενίσχυση και σε τόσο μικρό χρόνο, ποτέ δεν είχε γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Κικίλις μίλησε για τη συνεργασία που υπάρχει με την Εκκλησία, τους Αυτοδιοικητικούς Φορείς, τις ΜΚΟ, Παραγωγικούς Φορείς και Συνδικαστικές Οργανώσεις που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα του εμβολιασμού. Η πρωτοβουλία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ψηφίσθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε, ώστε μέσα από διαγωνισμούς και με διαφάνεια, να ενημερωθούν οι πολίτες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογραφικές ο Υπουργός είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα απαιτείται κάποιου είδους διαβατήριο εμβολιασμού για ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα απαιτείται για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.