Ηκυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου και σήμερα διαμηνύει ξεκάθαρα ότι όλα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο το μέλος της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής επιμένει ότι «τίποτα δεν είναι απόλυτο»

Ξεκάθαρος ο Πέτσας: Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν όλα τα σχολεία

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως χθες Σάββατο ανακοινώθηκε μία προληπτική κίνηση για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Όπως εξήγησε με την απόφαση του lockdown για μία εβδομάδα διευκολύνονται και ειδικοί, καθώς θα γνωρίζουν ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη. Δήλωσε δε πως οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα στις 11 Ιανουαρίου θα επανέλθουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία γιατί νοιάζεται αλλά και γιατί μπορεί, εφόσον έχει αποκτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές. Όπως δεσμεύθηκε, η κυβέρνηση και μέσα στο 2021 θα συνεχίσει να ξετυλίγει μέτρα ή ανακούφισης για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό «πάντα με σύνεση, λογική και ανθρωπιά».

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, είτε αυτό είναι φόροι είτε εισφορές. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία που πλήττονται από την πανδημία, δεν θα αφήσουμε να γίνει χιονοστιβάδα και να πνίξει το παλιό χρέος από την κρίση επιχειρηματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για ανασχηματισμό τόνισε «νέα χρονιά νέο ξεκίνημα», αλλά σημείωσε πώς τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο πρωθυπουργός που ξέρει καλύτερα.

Τσακρής: Τίποτα δεν είναι απόλυτο για τα σχολεία- Στην πορεία λεπτομερής εκτίμηση

«Τα νέα μέτρα πάρθηκαν ακριβώς για να μπορέσουν να περιορίσουν πιθανή επιδείνωση», ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κος Τσακρής, πρόσθεσε πως απόφαση για άνοιγμα είναι πιο εύκολο να παρθεί για τα δημοτικά σχολεία.

Αυτό που θέλουμε είναι να μην γυρίζουμε πίσω και για αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, επομένως ήταν προς την σωστή κατεύθυνση τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν, δήλωσε επιπροσθέτως.

« Όσο το δυνατόν να αποτρέψουμε τα πισωγυρίσματα, βέβαια τίποτα δεν είναι προβλέψιμο σε αυτή την πανδημία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για επιπλέον μέτρα όσον αφορά το Lockdown και την Δευτέρα θα συζητηθεί και στην επιτροπή το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε ακόμη.

«Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε άνοιγμα» επισήμανε προσθέτοντας πως η λογική είναι τα νέα μέτρα να διευκολύνουν αφομοιώνοντας την χαλάρωση των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον για να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα Χριστούγεννα και που σίγουρα θα δείξουν την τροπή της κατάστασης.

Όπως ξέρουμε αυτή τη στιγμή η επιδημία στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον Νοέμβριο που είχαμε το «πικ» της εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις για μικρές πιθανές αναζωπυρώσεις, ανέφερε τονίζοντας πως χρειάζεται προσοχή.

«Καθώς προχωράμε προς το χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι πιο εύκολη» υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σίγουρα θα γίνει μια πρώτη λεπτομερής εκτίμηση τη Δευτέρα»» συνόψισε.

Γώγος: Κρίσιμη η Δευτέρα – To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια

Η αυριανή μέρα (Δευτέρα) είναι κρίσιμη, θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, και τόνισε πως όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια» επισήμανε.

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών. Τόνισε πάντως ότι στη χώρα μας η συμμόρφωση του κόσμου ήταν αρκετά καλή, δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο καθηγητής σημείωσε πως κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν (άνοιξε – κλείσε δραστηριοτητες). Σημείωσε πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.

Μιλώντας επίσης στο σταθμό μας  ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος δήλωσε πως όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να ανοίξουν με ασφάλεια.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα «κορωνοπάρτι».

Ο κ. Γαργαλιάνος διευκρίνισε ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές της χώρας.

Τόνισε ότι οι δραστηριότητες της χώρας θα επανέρχονται σταδιακά, μια μία, ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε μία περίπτωση.

Πηγή: real.gr