Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, τις υπόλοιπες ημέρες το φορτίο παρέμενει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο διπλασιασμός τα Χριστούγεννα και ο τριπλασιασμός την Πρωτοχρονιά προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαϊδης εξηγεί:

«Το ιικό φορτίο την πρώτη περίοδο των Χριστουγέννων αυξήθηκε περίπου δύο φορές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνέχεια επανήλθε περίπου στους 10.000 φορείς και στη συνέχεια είδαμε μια αύξηση, η οποία έφτασε έως και τρεις φορές επάνω την Πρωτοχρονιά, στους περίπου 30.000 φορείς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει μια αυξημένη επιτήρηση τις επόμενες ημέρες»

Επιπλέον ο καθηγητής εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος χρησιμοποιεί στο δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό η μείωση του πληθυσμού που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά, καθώς ενδεχομένως δεν πήγαιναν για παράδειγμα στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

110.000 χρήστες **κοκαΐνης **στην Αττική το Νοέμβριο

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown η ερευνητική ομάδα του κ. Θωμαϊδη κατέγραψε ρεκόρ κατανάλωσης αγχολυτικών και ναρκωτικών ουσιών.

Το Νοέμβριο οι χρήστες κοκαΐνης στην Αττική εκτιμώνται σε 110.000.

«Αυτό που είδαμε από την ανάλυση των λυμάτων όλο το διάστημα από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο είναι μια σταδιακή αύξηση των αγχολυτικών από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, με την κορύφωση να εντοπίζεται το Νοέμβριο και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του Μαρτίου (πρώτη καραντίνα). Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση κοκαΐνης. Είναι η μεγαλύτερη χρήση που έχουμε δει από το 2010. Το Νοέμβριο του 2020 οι χρήστες ήταν περίπου 110.000»

Η ανάλυση των λυμάτων για τον κορωνοϊό αποτυπώνει την επιδημιολογική εξέλιξη και περιλαμβάνει συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς.

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να αποτυπωθεί στα τεστ από την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

 

Πηγή: euronews.gr