ΕλλάδαΠολιτισμός

ΣΚΑΪ και ALPHA προέβαλαν βίντεο του 2015 ως πρόσφατο, από τον αγιασμό των υδάτων στη Νάξο

Στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ και του Αlpha προβλήθηκε βίντεο από το 2015 ως πρόσφατο, δηλαδή από τον εορτασμό των Θεοφανίων της τρέχουσας χρονιάς, ένα βίντεο από τον καθαγιασμό των υδάτων στο νησί της Νάξου.

Πότε προβλήθηκε

Το εν λόγω βίντεο προβλήθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στις 6 Ιανουαρίου 2021, και στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του σταθμού Alpha της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για το πώς εξελίχθηκε ο αγιασμός των υδάτων στην εορτή των Θεοφανίων.

Πώς πλαισιώθηκε

Στο σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε:

«Παραβιάσεις μέτρων, παραφωνίες, ακόμη και τραυματισμοί σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε συγκεντρώσει κάποια στιγμιότυπα.

Να ξεκινήσουμε από τη Νάξο. Βλέπουμε λοιπόν εδώ πιστούς μαζί με τον ιερέα να έχουν επιβιβαστεί πάνω σε ένα καΐκι (…). Ο ιερέας τελεί τον αγιασμό των υδάτων, και, στη συνέχεια, από τους πιστούς ένας, ο πιο τολμηρός, θα πέσει στη θάλασσα για να πιάσει τον τίμιο σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονται πάνω στο καΐκι και τον χειροκροτούν. Να σημειώσουμε – το είδαμε και στα πλάνα – ότι οι πιστοί δεν φορούν μάσκα, ούτε ο ιερέας, ούτε οι πιστοί που έχουν επιβιβαστεί πάνω στο σκάφος».

Αντίστοιχα, στον Alpha η παρουσίαση του βίντεο είχε ως εξής:

«Στη Νάξο, ο ιερέας που βλέπετε πάνω σ’ ένα καΐκι μαζί με πιστούς, ανάμεσά τους και παιδιά, χωρίς κανένας να φοράει μάσκα, τέλεσαν τον αγιασμό στη θάλασσα.

Στην πραγματικότητα, όμως, το βίντεο με το κατάμεστο σκάφος που παραπλέει δίπλα στην παραλία της Αγίας Άννας, στη Νάξο των Κυκλάδων, δεν έχει ληφθεί το 2021, κατά τη διάρκεια δηλαδή της πανδημίας της COVID-19, αλλά το 2015.

Εντοπίζουμε το βίντεο αναρτημένο από το 2015 στο YouTube, από χρήστρια της πλατφόρμας η οποία, μάλιστα, μετά την αναπαραγωγή του εν λόγω υλικού στην τηλεόραση, διευκρίνισε ότι πράγματι έχει ληφθεί τον Ιανουάριο του 2015.

Συνοψίζοντας, το βίντεο δεν έχει ληφθεί κατά την εορτή των Θεοφανίων της 6ης Ιανουαρίου 2021, αλλά προέρχεται από την αντίστοιχη εορτή του 2015, από την Αγία Άννα της Νάξου.

Πηγή: www.ellinikahoaxes.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button