Τι ισχύει;

Ο Dr. Lothar H. Wieler, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, που υπάγεται στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας και έχει αρμοδιότητες οργανισμού δημόσιας υγείας, συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου στις 3 Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα του.

Το βίντεο και τη λεζάντα που κυκλοφορεί απομόνωσε ένας χρήστης του Twitter, o δημοσιογράφος Boris Reitschuster, που έχει κατά το παρελθόν παρερμηνεύσει δηλώσεις του Dr. Christian Dorsten όσον αφορά τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με το correctiv.org (πιστοποιημένο μέλος του IFCN).

Στην πραγματικότητα, ο Dr. Wieler σε κανένα σημείο της συνέντευξής του, ούτε στο συγκεκριμένο απόσπασμα δεν αναφέρει ότι «θα πεθάνει κόσμος από το εμβόλιο» ούτε «θα συμβεί…άνθρωποι θα πεθάνουν από αιτίες σχετικές με τον εμβολιασμό».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα, που δεν αποδόθηκε ορθώς στην ελληνική γλώσσα, είναι το εξής:

Menschen in zeitlichem Zusammenhang mit der Impfung versterben werden. Dann ist extrem wichtig, herauszufinden, ob der Grund die Impfung war oder eine andere zugrunde liegende Krankheit.

Μετάφραση:

Άνθρωποι θα πεθάνουν σε χρονική συσχέτιση με το εμβόλιο. Συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε εάν η αιτία ήταν το εμβόλιο ή κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα.

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρ. Κοχ, είχε αναφέρει τα εξής σε απάντηση ερωτήματος που δέχτηκε:

Ο δεύτερος λόγος που χρειαζόμαστε εμβολιαστικά κέντρα είναι ακριβώς αυτό που κι εσείς μνημονεύσατε, δηλαδή πως θέλουμε να επιτηρούμε και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όσο το δυνατόν καλύτερα. Τα δεδομένα που παίρνουμε από τους οργανισμούς ασφάλισης υγείας έρχονται πολύ αργά.

Θέλουμε τα δεδομένα άμεσα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα καθιερωθούν κατάλληλα συστήματα – το ίδιο το Ινστιτούτο έχει εμπλακεί στη σύσταση ενός συγκεκριμένου λογισμικού, όπου όλα αυτά θα καταγράφονται με ακρίβεια, θα ελέγχονται, εξετάζονται και καταχωρούνται άμεσα και κεντρικά. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διάσταση, καθότι δεν περιγράφουμε μόνο την αποτελεσματική προστασία του εμβολιασμού, αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Και υπάρχει και κάτι ακόμη στο οποίο πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Στη Γερμανία, ένας μέσος όρος 2500-2700 ανθρώπων πεθαίνουν κάθε μέρα. Αυτός είναι ο φυσιολογικός φόρος θανάτου στη Γερμανία, περίπου 900.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί, κι αυτό είναι, απλούστατα, στατιστικά αναμενόμενο, κάποιοι άνθρωποι να πεθάνουν σε χρονική συσχέτιση με το εμβόλιο.

Συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε εάν η αιτία ήταν το εμβόλιο ή κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα. Γιατί στην αρχή θα εμβολιάσουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους πολύ ηλικιωμένους, οι οποίοι φυσικά έχουν επίσης υψηλό κίνδυνο θανάτου, απλώς και μόνο επειδή έχουν ήδη φτάσει σε μεγάλη ηλικία. Και γι’ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε κεντρική παρακολούθηση (…)

Συνολικά, ο Lothar Wieler τονίζει, σε αυτό το σημείο της συνέντευξης τύπου, έναν από τους λόγους οργάνωσης εμβολιαστικών κέντρων, την άμεση και εμπεριστατωμένη καταγραφή τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών.

Το «επίμαχο» σημείο σχετίζεται με τους θανάτους που αναμένεται να συμβούν σε χρόνο κοντινό με τον εμβολιασμό, κάτι που δεν είναι παράλογο, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο πεθαίνουν τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά στη Γερμανία.

Είναι αυτονόητη η επισήμανση ότι η χρονική συσχέτιση ενός θανάτου με χρονικά προγενέστερο εμβολιασμό, όπως και κάθε είδους συσχέτιση δύο όρων, δεν συνεπάγεται αιτιότητα. Είναι στατιστικά αναμενόμενο να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα αποβιώσουν ούτως ή άλλως, και φυσιολογικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάληξης οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο COVID-19. Γι’ αυτό ακριβώς η εν λόγω ομάδα αναμένεται να έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό με σκοπό τη προστασία τους.

Η διερεύνηση πιθανής αιτιώδους συνάφειας ενός θανάτου με τον εμβολιασμό, στο πλαίσιο διαρκούς επαγρύπνησης για την ασφάλεια των πολιτών, αποτελεί έναν από τους λόγους που επιτάσσουν την άριστη οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, δεν αναφέρεται, ούτε προδικάζεται, από τις δηλώσεις του Lothar Wieler, προέδρου του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ότι πρόκειται με βεβαιότητα να σημειωθούν θάνατοι εξ αιτίας του εμβολίου για την COVID-19.

Ο κ. Wieler ανέφερε μόνο πως, στο πλαίσιο παρακολούθησης του εμβολιαζόμενου πληθυσμού, πρέπει να ερευνάται εάν τυχόν κάποιος θάνατος, που είναι στατιστικά αναμενόμενο να συμβεί σε χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό ενός προσώπου, μπορεί να έχει και αιτιώδη σχέση με αυτόν. Κατά συνέπεια τα λεγόμενα του κ. Wieler παρουσιάστηκαν παραποιημένα στα υπό εξέταση δημοσιεύματα.

Πηγή:www.ellinikahoaxes.gr