Χρονιά έλευσης μεγάλων επιχειρήσεων τεχνολογίας, call centers αλλά και πολυεθνικών που αναζητούν σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, εκτιμάται πως θα είναι για τη Θεσσαλονίκη το 2021, εφόσον ισορροπήσει η ρευστή κατάσταση που έχει δημιουργήσει σε όλον τον πλανήτη ο κορωνοϊός.

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες την αγορά της Θεσσαλονίκης η νέα χρόνια αναμένεται να σηματοδοτηθεί από την είσοδο πολυεθνικών εταιρείων που δεν προέρχονται από τον χώρο του λιανεμπορίου, το οποίο φαίνεται να περνά τις δικές του δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και δημοφιλείς πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν εν μέσω υγειονομικής κρίσης και επενδύουν στην ενίσχυση των e-shops τους. Επομένως το διάστημα που θα ακολουθήσει δεν αναμένεται να γίνουν τοποθετήσεις νέων παικτών του λιανεμπορίου, ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων

Είναι χαρακτηριστικό πως η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των πολυεθνικών που επιχειρούν το επόμενο βήμα τους στη χώρα μας ή ξεκινούν την έλευσή τους σε αυτή.

Μπορεί το digital hub που αναπτύσσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer Inc. στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο “κάδρο” της καινοτομίας στον χώρο του φαρμάκου, αλλά και η έτερη εμβληματική επένδυση από την εταιρεία που ανακοινώθηκε πρόσφατα, να είναι αυτές που είναι ευρέως γνωστές, ωστόσο δεν ήταν λίγες οι ξένες εταιρείες που βολιδοσκοπούσαν τη Θεσσαλονίκη μέχρι και λίγες ημέρες πριν το δεύτερο lockdown.

Mε τις μετακινήσεις να είναι άκρως δυσλειτουργικές τούς δυο τελευταίους μήνες και τον φόβο που έχει προκαλέσει η πανδημία να συνεχίζει να μονοπωλεί την ψυχολογία όλων, τα σχέδια έχουν μπει προσωρινά στον πάγο, ωστόσο κύκλοι της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως το εμβόλιο, σταδιακά, αναμένεται να επανεκκινήσει τις όποιες συζητήσεις.

Ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται για τη Θεσσαλονίκη

Άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά ακινήτων αναφέρουν στη Voria.gr πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μικροσκόπιο γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας που αναζητά σύγχρονους  γραφειακούς χώρους τουλάχιστον 4.000 τμ ενώ σερβική εταιρεία προγραμμάτιζε επένδυση εκατομμυρίων λίγο πριν το δεύτερο lockdown και βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις. Ζήτηση καταγράφεται και από κροατικές και βουλγαρικές εταιρείες που έχουν θέσει τη Θεσσαλονίκη ως το επόμενο βήμα για το άνοιγμα τους σε νέες αγορές.

Την ίδια ώρα η έντονη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην καθημερινότητά μας, ως απόρροια των lockdowns, αναμένεται να φέρει σημαντικές επενδύσεις στους αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους. Αλλά και τα call centers έχουν κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη έλευση της γερμανικής πολυεθνικής του κλάδου tricontes360. Η ελληνική θυγατρική tricontes360 Hellas που έχει συσταθεί στη Θεσσαλονίκη μίσθωσε σύγχρονους γραφειακούς χώρους, στο «Porto Center», στην οδό 26ης Οκτωβρίου.

Πηγή: voria.gr