Τα πρώτα μηνύματα ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στα κινητά τηλέφωνα ηλικιωμένων, 85 ετών και άνω, καλώντας τους να επικυρώσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Όσοι κλείνουν ραντεβού θα πρέπει να προσέρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου που λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο στη Χαλκιδική.

Από τις 20 Ιανουαρίου, τα ραντεβού θα κλείνονται και στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, ενώ ως το τέλος του μήνα θα προστεθούν σταδιακά όλα τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής. Συνεπώς, όσοι ορίζουν ημερομηνία εμβολιασμού μετά τις 20 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού σε κέντρο υγείας πλησίον του τόπου που διαμένουν.

Προς το παρόν ωστόσο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση των ηλικιωμένων που πρέπει να μεταβούν στον Πολύγυρο. Οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι ηλικιωμένοι είναι τροχοπέδη στον εμβολιασμό κατά του covid. Μάλιστα, με επίγνωση παρόμοιων προβλημάτων σε όλη την επικράτεια, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση, ότι «οι νεότεροι στην ηλικία έχουν μια ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να πάνε στους τόπους εμβολιασμού. Είναι ένα είδος αντίδωρου για τη φροντίδα που είχαν όταν ήταν σε μικρή ηλικία, και όχι μόνο, από αυτούς τους ανθρώπους». Μάλιστα σε ερώτηση προς τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, για το ποια πρόβλεψη υπάρχει για τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών που αδυνατούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν, ο ίδιος δεν άφησε περιθώριο για εμβολιασμούς κατ’ οίκον απαντώντας «ότι διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο αυτή τη στιγμή, της Pfizer, που τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές είναι εξαιρετικά περίπλοκες και δύσκολες». «Μία θερμοκρασία -80 βαθμών, ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών, οι οποίοι καθιστούν απαγορευτικό τον κατ’ οίκον εμβολιασμό και όσο γνωρίζουμε εμείς, καμία άλλη χώρα δεν έχει οργανώσει ένα τέτοιο σύστημα εμβολιασμού κατ’ οίκον», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, πάντως, με το ethnos.gr, η μεταφορά των εκατομμυρίων εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού από τα Κέντρα υγείας στα νοσοκομεία, αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τα οποία ούτως ή άλλως παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού.