Ηενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με 18 ‘’RAFALE’’ μαζί με τα προηγμένα όπλα τους είναι ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα.

Τα 6 (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) είναι καινούρια και 12 είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) – από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”,“SCALP”,”EXOCET”).

Επόμενο βήμα τώρα είναι να δημοσιευθούν οι συμβάσεις στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) κι εν συνεχεία θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr προβλέπεται να γίνει περίπου στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.

Πηγή: enikos.gr