Το Πάσχα τοποθετούν, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού οι Έλληνες ξενοδόχοι, οι οποίοι ευελπιστούν πως τον Μάιο θα επαναλειτουργήσουν τα καταλύματά τους για να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες. «Κάνουμε μια προσπάθεια να ανοίξουμε το Πάσχα. Το Πάσχα μπορεί να κάνουμε Ανάσταση και μετά να μπούμε στην καλοκαιρινή σεζόν. Ούτως ή άλλως, το 2021 είναι μια χρονιά επιβίωσης για εμάς και στοίχημά μας είναι να κερδίσουμε το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, την περίοδο υψηλής ζήτησης», επισημαίνει στο tourismtoday ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Κύρια παράμετρος που θα καθορίσει εν πολλοίς την ερχόμενη τουριστική σεζόν είναι η πορεία των εμβολιασμών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα διευκολυνθούν τα ταξίδια και θα εξαλειφθεί μεγάλο μέρος της ταλαιπωρίας που θα μπορούσε να αποτρέψει τους δυνάμει τουρίστες να ταξιδέψουν. «Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί. Αν έχουμε επιτύχει σε αυτή την κατεύθυνση και υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση, θα ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν», προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. «Αυτή τη στιγμή, πάντως, κινούμαστε μήνα-μήνα και γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, καθώς και εκείνα του ορεινού όγκου δεν θα μπορέσουν να δουν τον τζίρο τους να αναθερμαίνεται», λέει χαρακτηριστικά ο Γρ. Τάσιος.

Μάλιστα, όπως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, το Πάσχα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να κινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός, καθώς πολλοί είναι οι Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι κρατήσεις σε καταλύματα που διατίθενται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, παρά το lockdown, χτύπησαν «κόκκινο».

Στόχος η κοινή γραμμή

Την ίδια στιγμή, με στόχο να «πιέσει» στην κατεύθυνση υιοθέτησης κοινής γραμμής για τις μετακινήσεις και θέσπισης ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, θα ταξιδέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισπανία, όπου θα έχουν επαφές με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. «Στόχος μας είναι το άνοιγμα της σεζόν με όπλο τα εμβόλια και τα rapid tests, που μπορούν να εξασφαλίσουν ταχύτητα, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερους περιορισμούς στα ταξίδια», επισημαίνει ο Χ. Θεοχάρης.

Πηγή: tourismtoday.gr