Επιστολή απέστειλε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.ΑδωνιΓεωργιάδη, ζητώντας την εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης καταστημάτων για τη δημιουργία «eshop» σε όλες τις επιχειρήσεις.                                                                                                                                            

Στη επιστολή τονίζεται, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προδημοσίευσης και καλύπτει μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για τουλάχιστον μία ημέρα, στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής, αποκλείοντας όσες δεν έκλεισαν καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα οι επαγγελματίες, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία του «e-shop» πριν την υποβολή της αίτησης με όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες τακτοποιημένες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Πάνας ζητά να ενταχθούν σ’αυτόόλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, χωρίς εξαιρέσεις και να επαναπροσδιοριστούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής προσφέροντας ένα πιο ευέλικτο και προσβάσιμο σε όλους τους επιχειρηματίες πρόγραμμα με το οποίο θα επωφεληθούν και οι εργαζόμενοί τους.    

Ο κ.Πάνας αναφέρει σχετικά : « Η δημιουργία προγράμματος επιχορήγησης καταστημάτων e-shop, που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της πανδημίας. Με την Επιστολή μου ζητώ από τον Υπουργό Ανάπτυξης, να επαναπροσδιορίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότεροι πραγματικοί δικαιούχοι επιχειρηματίες και συνεπώς και εργαζόμενοι σ΄αυτές και να ωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που επλήγησαν από την πανδημία αλλά και γενικά όλες οι επιχειρήσεις μικρομεσαίες και πολύ μικρές, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στο νέο αυτό τρόπο του εμπορίου».

Το ακριβές κείμενο της ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ έχει ως εξής :

                                                                                     Χαλκιδική  20/01/2021

                                                                                                                                                                         

                                                                            ΠΡΟΣ:Τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,      

                                                                                                               κ. Άδωνι– Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.

 

Θέμα: « Εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης καταστημάτων για τη δημιουργία e-shop σε όλες τις επιχειρήσεις ».

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Η περίοδος της πανδημίας αποκάλυψε αρκετές αδυναμίες στις εμπορικές δραστηριότητες τωνεπιχειρήσεων. Μία σημαντική αδυναμία είναι και η έλλειψη καταστημάτων e-shop ιδιαίτερα στολιανεμπόριο.

Η δημιουργία προγράμματος επιχορήγησης καταστημάτων e-shop, που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία θα διατεθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 80 εκατομμυρία ευρώ.

Στην προδημοσίευση του προγράμματος αυτού όμως, παρατηρούμε κάποιες παραλείψεις , όσον αφορά την κατηγορία των επιχειρήσεων που έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επιλέγει επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει, για τουλάχιστον μία ημέρα, στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής, τη λειτουργία τους.

Από το πρόγραμμα επίσης, αποκλείονται επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεσησυμμετοχής της επιχείρησης είναι, να έχει ως κύρια δραστηριότητα το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) και αυτό αποκλείει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και στη λιανική πώληση.

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες κατά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης καλούνταιχωρίς να γνωρίζουν αν θα ενταχθούν στο πρόγραμμανα έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία του e-shop πριν την υποβολή της αίτησης και να τακτοποιήσουν όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες και σχετικές δαπάνες. Δε λαμβάνεται βέβαια υπόψη το γεγονός, ότι είναι κλειστές για αρκετούς μήνες κι ότι έχουν τρέχοντα έξοδα.

Σε μία περίοδο που το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα γίνεται πολύ δύσκολη, υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

Για τους παραπάνω λόγους κ.Υπουργέ και καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προδημοσίευσης, ζητώ να εισηγηθείτε θετικά, ώστε να ωφεληθούν όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που επλήγησαν από την πανδημία αλλά και γενικά χωρίς εξαίρεση όλες τις επιχειρήσεις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν στο νέο τρόπο εμπορίου.

Απαραίτητο επίσης, είναι να επαναπροσδιοριστούν και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότεροι πραγματικοί δικαιούχοι επιχειρηματίες και συνεπώς και οι εργαζόμενοι σ΄αυτές.