Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να διαφημίσουμε τη χώρα ως ασφαλή τουριστικά προορισμό. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες του εξωτερικού, αλλά και οι τουρίστες του εσωτερικού. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί και το προσωπικό στις υπηρεσίες τουρισμού.

Αυτή τη στιγμή οι μόνες κρατήσεις που υπάρχουν στα ξενοδοχεία έρχονται από την προηγούμενη χρονιά, μέσω των voucher που είχαν δοθεί. Κατά τ’ άλλα όπως είπε ο κ. Τάσιος περιμένουμε να υπάρξει εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες όπως είναι η Αγγλία και η Γερμανία για τη Χαλκιδική, αλλά και η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο και η Ολλανδία. «Από κει και πέρα Σερβία και Σκόπια που είναι εκτός ΕΕ και εκτός διανομής εμβολίων συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε για να κάνουμε εκτιμήσεις».

Η απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει στην κομισιόν την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού τυγχάνει αποδοχής από τους ξενοδόχους όπως εννόησε ο κ. Τάσιος. «Εμείς από την πλευρά μας θα επιδοτήσουμε το μοριακό τεστ καθώς βρισκόμαστε σε φάση που θέλουμε τις κρατήσεις στο τετράδιό μας», τόνισε.

Οι επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν μια ένεση ρευστότητας για τον κλάδο, αλλά ο πρόεδρος των ξενοδόχων αναμένει μια άλλη επιδότηση ενίσχυσης των δαπανών που έγιναν από ξενοδοχεία που δούλεψαν το 2020 και πήραν το μεγάλο ρίσκο λόγω αβεβαιότητας. Η απόφαση αναμένεται στα μέσα Μαρτίου. Είναι μέτρο που θα αφορά ειδικά τον Τουρισμό και θα προβλέπει αυξημένο πλαφόν ενίσχυσης, ως τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. «Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο. Μια οριζόντια ρύθμιση καθώς δεν είχαμε έσοδα για να πληρώσουμε εισφοράς», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος.