Κορονοϊός: Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από τη μετάλλαξη

  Σύσταση προς τους Γάλλους πολίτες να χρησιμοποιούν χειρουργικές μάσκες και όχι υφασμάτινες για προστασία από τον κορονοϊό έκανε το γαλλικό υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες μάσκες και ιδιαίτερα οι χειροποίητες δεν προστατεύουν όπως πρέπει από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

  Οι γαλλικές Αρχές αναμένουν ραγδαία εξάπλωση του βρετανικού στελέχους κορονοϊού στη χώρα μέσα στον επόμενο μήνα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τρίτο εθνικό lockdown. «Η πρόταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μην χρησιμοποιεί πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο υπουργός Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

  Στη Γαλλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ειδική οδηγία για τον τύπο των μασκών που υποχρεούνται να φορούν οι πολίτες. Παράλληλα, στη Γαλλία ισχύει μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00, ωστόσο τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την μείωση που θα ήθελαν οι Αρχές. Οι υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας προτείνουν στους πολίτες να φορούν μόνο τρεις τύπους μασκών κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους:

  οι χειρουργικές μάσκες
  οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2»
  και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου

  Βασιλακόπουλος: Όχι στις υφασμάτινες μάσκες

  Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, συμβούλευσε τους Έλληνες πολίτες να μην χρησιμοποιούν υφασμάτινες μάσκες προστασίας, αλλά χειρουργικές, διότι, όπως υποστήριξε, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία από τον κορονοϊό.

  Πηγή: ethnos.gr