H πρώτη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη που έδειξε την ευεργετική δράση της ουσίας ήταν ελληνική, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και επιβλέποντα ερευνητή τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Ανακοινώθηκαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεγάλης καναδικής πολυκεντρικής μελέτης COLCORONA, για την χρήση της Κολχικίνης στην θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Στη μελέτη αυτή συμμετείχε και η χώρα μας, με εθνικό συντονιστή τον καθηγητή Σ. Δευτεραίο.

Είναι η πρώτη φορά που φάρμακο έδειξε τόσο ευνοϊκά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενών με Covid-19. Σε 4.159 ασθενείς με COVID-19 που διαγνώσθηκαν με PCR, η χορήγηση Κολχικίνης μείωσε 25% την ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας, 50% την ανάγκη διασωλήνωσης και μείωσε την θνητότητα κατά 44%. (Δείτε εδώ)

Επισημαίνεται, ότι η πρώτη ιδέα και η πρώτη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη που έδειξε την ευεργετική δράση της Κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό, ήταν ελληνική, η μελέτη GRECO-19 (και ακολούθησαν άλλες 7 μελέτες, από Ιταλία, ΗΠΑ , Βραζιλία Κολομβία), που δημοσιεύθηκε πριν από 3 μήνες, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και επιβλέποντα ερευνητή, τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με COVID-19.

Πηγή: protothema.gr