Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης παρέστη σήμερα στην τελετή για την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Προκαλούν δέος και συγκλονισμό τα γεγονότα που φέρνουμε σήμερα στη σκέψη μας, τιμώντας τη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Έχουν ήδη καταγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της ιστορίας των απανταχού Εβραίων, αλλά και της δικής μας ιστορίας.

Είναι η ιστορία των Εβραίων αδελφών μας. Η Ιστορία που θυμίζει τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός, ολοκληρωτισμός. Και ενώνει τη φωνή μας σε μια και μόνο φράση: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικός (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σε δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, για την 27η Ιανουαρίου, Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε διαδικτυακό αφιέρωμα για την Ημέρα Μνήμης, ο κ. Καλαφάτης αναφέρει:

Μόνο δέος και συγκλονισμό μπορεί να προκαλούν τα γεγονότα που φέρνουμε στη σκέψη μας, τιμώντας σήμερα τη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι -όσοι ο μισός σημερινός πληθυσμός της χώρας μας- μαρτύρησαν και θανατώθηκαν με φρικιαστικό τρόπο στο Άουσβιτς και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κι ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι της πόλης μας σχεδόν το σύνολο της εβραϊκής κοινότητας. Κι ήταν βαρύ το μερτικό της στο θυσιαστήριο κατοχής. Τα γεγονότα είναι γνωστά έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία με τα μελανότερα χρώματα και συνθέτουν ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και βέβαια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της ιστορίας των απανταχού Εβραίων, αλλά και της δικής μας ιστορίας. Είναι η ιστορία των Εβραίων αδελφών μας.

Γι΄ αυτό η Καθιέρωση από την ελληνική Πολιτεία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συνιστά εθνική υποχρέωση που δεν πρέπει ποτέ λησμονούμε. Όχι μόνο γιατί το οφείλουμε σε εκείνους που βίωσαν τη φρίκη και θανατώθηκαν τόσο άδικα, αλλά και διότι λαοί που χάνουν την επαφή με την ιστορία τους διακινδυνεύουν το μέλλον τους. Και βέβαια γιατί κανένας πολίτης, όπου κι αν ζει δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ξεχνά τι σημαίνει ναζισμός, φασισμός, ολοκληρωτισμός. Ας κρατάμε λοιπόν ζωντανή τη μνήμη των ηρώων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, των φρικτά δολοφονημένων Εβραίων αδελφών μας και ας ενώσουμε τη φωνή μας σε μια και μόνο φράση: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!