Στο μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη πανδημία εστιάζει η κυβέρνηση. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά σε δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020- Ιουνίου 2021 και θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Η δυνατότητα επιδότησης φτάνει έως τα 3 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε ορίζει και ο αναθεωρημένος λόγω πανδημίας σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κατηγορίες παγίων δαπανών που θα καλύπτονται, όπως και τη μορφή που θα πάρει η επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι, σχετική διάταξη έχει ενταχθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η όλη δράση θα πρέπει στη συνέχεια να εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε 43.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, καθώς και σε 55.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, διότι σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων και του επιδόματος θέρμανσης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μην ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020 η υποχρέωση για συγκέντρωση του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει βοήθεια, εάν χρειαστεί, στις κατηγορίες πολιτών που πραγματικά έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν το υπουργείο Οικονομικών έχει από την Τράπεζα της Ελλάδος όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2020.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, λέγοντας ότι:

*405.000 δάνεια ύψους 28,4 δισ. ευρώ είχαν και έχουν λάβει αναστολή καταβολής δόσεων για 9 μήνες,

*400.000 δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί διμερώς,

*57.000 στεγαστικά δάνεια έχουν λάβει επιδότηση της δόσης μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ». Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα

Πρόσθεσε δε, ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει και το πρόγραμμα για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ