Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό  νόμισμα και ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών – αυτό που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μεταμορφώσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η τιμή ενός Bitcoin καθορίζεται στην ανοιχτή αγορά, δηλαδή  σε χρηματιστήρια (ανταλλακτήρια) όπου οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν Bitcoin, παρόμοια με τον τρόπο που ορίζεται η τιμή μιας μετοχής.

 

Που χρησιμοποιείται το Bitcoin;

Τα Bitcoin μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά προϊόντων ανώνυμα. Οποιοσδήποτε έχει μια διεύθυνση Bitcoin, η οποία είναι παρόμοια με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να στείλει και να λάβει Bitcoin από οποιονδήποτε άλλο με μια τέτοια διεύθυνση. Η δημιουργία μιας διεύθυνσης Bitcoin είναι δωρεάν. Κάθε διεύθυνση διαθέτει ένα ιδιωτικό κλειδί, έναν εξελιγμένο κωδικό πρόσβασης, που παρέχει πρόσβαση στα ποσά που περιέχει.

Υπάρχουν χιλιάδες εταιρίες που δέχονται πλέον πληρωμές μέσω Bitcoin στο διαδίκτυο. Αυτές οι εταιρείες θα παρέχουν στο κοινό μια διεύθυνση Bitcoin όπου μπορούν να αποσταλούν χρήματα για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Για τους εμπόρους, το Bitcoin είναι προτιμότερο από τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα, επειδή ο έμπορος δεν χρειάζεται να πληρώσει αμοιβή σε κάποια εταιρεία πιστωτικών καρτών. Για καταναλωτές με πιστωτικές κάρτες, υπάρχει λιγότερο σαφές πλεονέκτημα από τη χρήση Bitcoin.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο αγοράζουν απλά Bitcoin ως επένδυση, ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί  η αξία τους στο μέλλον.

Αγορά Bitcoin

Αγορά σε ανταλλακτήριο

Πολλές αγορές (sites) που ονομάζονται «ανταλλακτήρια bitcoin» επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν ή να πωλούν Bitcoin χρησιμοποιώντας διαφορετικά νομίσματα. Το Coinbase είναι ένα κορυφαίο ανταλλακτήριο, μαζί με το Bitstamp και το Bitfinex. Αλλά η ασφάλεια μπορεί να είναι ανησυχητική: Bitcoin αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων έχουν κλαπεί από το Bitfinex όταν παραβιάστηκε το 2016.

Μεταφορές

Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν Bitcoin ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας εφαρμογές για κινητά ή τους υπολογιστές τους. Είναι παρόμοιο με την ψηφιακή αποστολή μετρητών.

 

Πορτοφόλι Bitcoin

Τα Bitcoin αποθηκεύονται σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι», το οποίο υπάρχει είτε στο διαδίκτυο (cloud) είτε στον υπολογιστή/κινητό τηλέφωνο ενός χρήστη. Το πορτοφόλι είναι ένα είδος εικονικού τραπεζικού λογαριασμού που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ή να λαμβάνουν bitcoin, να πληρώνουν για αγαθά ή να εξοικονομούν χρήματα. Σε αντίθεση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα χρηματικά ποσά που υπάρχουν σε πορτοφόλια Bitcoin δεν είναι ασφαλισμένα.

 

Η ανωνυμία του Bitcoin

Αν και κάθε συναλλαγή Bitcoin καταγράφεται σε δημόσιο αρχείο καταγραφής, τα ονόματα αγοραστών και πωλητών δεν αποκαλύπτονται ποτέ – μόνο τα αναγνωριστικά πορτοφολιού τους. Γι’ αυτό το Bitcoin έχει γίνει μια προφανής επιλογή για άτομα που ασχολούνται με παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Επειδή το Bitcoin μπορεί να αποσταλεί οπουδήποτε στον κόσμο σχεδόν αμέσως, ουσιαστικά δωρεάν, και επειδή οι πληρωμές μπορούν να σταλούν χωρίς καμία πλευρά να γνωρίζει την ταυτότητα του άλλου.

 

Το μέλλον του Bitcoin

Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον του Bitcoin. Είναι ως επί το πλείστον μη ρυθμιζόμενο, αλλά ορισμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Αυστραλία έχουν αρχίσει να δημιουργούν κανονισμούς ρύθμισης και ενσωμάτωσης του. Οι κυβερνήσεις ανησυχούν για τη φορολογία και την έλλειψη ελέγχου τους στο νόμισμα. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση του δικτύου Bitcoin ως σύστημα πληρωμών για νόμιμους σκοπούς. Μία χρήση που εξετάζεται είναι ως τρόπος για τους μετανάστες να στέλνουν εμβάσματα φθηνότερα σε μέλη της οικογένειας στο εξωτερικό που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή κυβερνητικές ταυτότητες. Αυτό έχει αρχίσει να παρατηρείται σε μέρη όπως η Αργεντινή, η Ινδονησία και η Αφρική .

Πιο πρόσφατα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδιαφέρθηκαν για την ιδέα ότι το δίκτυο Bitcoin επιτρέπει άμεσες διαδικτυακές συναλλαγές όλων των ειδών, ακόμη και εκείνες που δεν περιλαμβάνουν Bitcoin. Οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες εξετάζουν τώρα τη χρήση του δικτύου Bitcoin για να επιτύχουν φθηνότερες και ταχύτερες συναλλαγές μετοχών και ομολόγων.