Στην ενημέρωση της Παρασκευής (29/1) ακούστηκε από τους ειδικούς, περί σημαντικής πηγής μετάδοσης του ιού από τον αθλητισμό. Για να μην πω τελείως άδικο, το θεωρώ πέρα ως πέρα αυστηρό, όταν η καθημερινότητα μας έχει αποδείξει, όχι το αντίθετο, αλλά το γεγονός πως η έξαρση της πανδημίας πολλαπλασιάστηκε όταν οι αθλητικές δραστηριότητες απαγορευόταν. Θυμίζω πως η χώρα έχει κλείσει εκ νέου από τις αρχές Νοεμβρίου, μαζί και ο αθλητισμός και το μεγάλο… μπαμ του ιού παρατηρήθηκε στα μέσα του μήνα, όταν γήπεδα και άλλοι χώροι άθλησης ήταν κλειστοί.

Όλο αυτό τον καιρό είδαμε βελτίωση; Είδαμε σημαντική μείωση κρουσμάτων που να μας κάνουν να χαμογελάσουμε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Ή είδαμε… αύξηση κρουσμάτων από τις αθλητικές δραστηριότητες που συνεχίζονται; Άρα, μήπως ο αθλητισμός δεν θα πρέπει άδικα να συμπεριληφθεί στις κύριες πηγές μετάδοσης;

Το θέμα που αρθρογραφώ και θέλω να εκφράσω δημόσια την άποψή μου, ώστε να την μοιραστώ με όλους εσάς, δεν είναι η αρνητική αναφορά των ειδικών στο θέμα του αθλητισμού, απλά θέλω να θυμίσω ή καλύτερα να εξηγήσω, πως ο αθλητισμός είναι πηγή ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ και ΟΧΙ μετάδοσης του ιού.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αθλητική δημοσιογραφία της Χαλκιδικής έχουν περάσει από τα χέρια μου ρεπορτάζ αγάπης, σεβασμού, προσφοράς και αλληλεγγύης, που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει. Και προσέξτε, αναφέρομαι μόνο στη Χαλκιδική και όχι όλης της χώρας.

Σίγουρα θα ξέχασα κάποια, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα που μπόρεσα να θυμηθώ και να συγκεντρώσω για να τονίσω με πράξεις την προσφορά του αθλητισμού στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο και όχι μόνο στην εικόνα της χώρας.

Το πιο πρόσφατο – Η προσφορά της Νίκης Πολυγύρου 

https://www.xalkidikipolitiki.gr/2020/12/31/polygyros-h-niki-panta-dipla-se-osoys-tin-echoyn-anagki/

Τα είδη του Θερμαϊκού Πορταριάς στο Παιδικό Χωριό SOS

https://www.xalkidikipolitiki.gr/2020/12/16/o-a-s-thermaikos-portarias-paredose-ta-eidi-poy-sygkentrothikan-to-elliniko-paidiko-chorio/

Ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΟ Τρίγλιας, Ηλίας Βούρας και νυν προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας για την αγορά μασκών 

https://www.xalkidikipolitiki.gr/2020/04/14/to-koinoniko-prosopo-deichnei-o-proin-paiktis-pot-il-voyras/

Ο ΑΟΣ έδωσε… ζωή! 

https://www.xalkidikipolitiki.gr/2018/12/24/quot-edosan-zoi-quot/

Μια μικρή αναφορά της προσφοράς και της υγείας που προσφέρει ο αθλητισμός. Και σκεφτείτε, οι τρεις εκ των τεσσάρων αναφορών, είναι εν μέσω lockdown. Ο αθλητισμός προσφέρει… δεν αρρωσταίνει. Και ξανά λέω υπάρχουν κι άλλα που διέφυγαν της αντίληψής μου.

Μακάρι οι αρμόδιοι του αθλητισμού να μεταδώσουν στους ειδικούς της δημόσιας υγείας πως ο αθλητισμός μπορεί να γίνει, εννοείται με τα απαραίτητα μέτρα, αυτό δεν το αναιρεί κανείς, πηγή μείωσης του κορωνοϊού και όχι μετάδοσης. Δεν είναι μόνο τα κοινωνικά πρόσωπα συλλόγων και αθλητών, είναι και η προσωπική υγεία χιλιάδων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα γήπεδα και στην άθληση. Άλλωστε από την αρχή της πανδημίας οι ειδικοί μας έλεγαν πως η άσκηση βοηθάει στη μείωση του ιού γιατί δυναμώνει τον οργανισμό.

ΥΓ: Πάντα έλεγα πως όταν θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό και στην ουσία να προστατέψουμε τη μετάδοση, δεν κλείνουμε τα γήπεδα. Και να εξηγήσω τι εννοώ. Παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα που παρατηρείται περισσότερος κόσμος στις πόλεις, στις πλατείες, στα εμπορικά κέντρα, αν ο αθλητισμός ήταν ανοιχτός, ακόμη και τα γήπεδα Super League 1 και 2, Basket League (με 10-15% χωρητικότητα θεατών), αλλά και άλλοι κλάδοι, τότε αυτόματα, χωρίς πρόστιμα και κόπο, ο κόσμος θα διαμοιραζόταν. Κάποιοι θα παρακολουθούσαν στα γήπεδα – εννοώ τα επαγγελματικά γιατί στα ερασιτεχνικά εννοείται πρέπει να γίνουν χωρίς θεατές -, κάποιοι θα έπαιζαν στα γήπεδα, κάποιοι θα ήταν σε ένα καφέ και ένα σημαντικό ποσοστό θα μειωνόταν από τα συνηθισμένα μέρη συνωστισμού. Πάντα με τα απαραίτητα μέτρα, όπως ανέφερα και παραπάνω. Όπως έκλεισα και το προηγούμενο άρθρο άποψής μου, κλείνω κι αυτό. Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.