Η νέα ΚΥΑ για τις αναστολές Φεβρουαρίου επιφύλασσε μια σημαντική αλλαγή για τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, καθώς οι αναστολές θα δηλώνονται πλέον εκ των προτέρων  στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Στον αντίποδα, δεν αλλάζουν οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου.  Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, γίνονται πιο εύκολοι οι έλεγχοι για την ορθή χρήση του μέτρου, καθώς έχει διαπιστωθεί πως η εκ των υστέρων δηλώσεις εκ των πραγμάτων ακύρωναν το έργο του ελέγχου από τα αρμόδια κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Έτσι, υπήρχαν φαινόμενα που επιχειρήσεις ενώ απασχολούσαν τους εργαζόμενούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, ή κατά συγκεκριμένα διαστήματα, στο τέλος τους δήλωναν σε αναστολή, με αποτέλεσμα το δημόσιο να πληρώνει αντί για μισθό την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ αλλά και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Πλέον,  οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν από σήμερα Δευτέρα 1η του μήνα έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5/2. Η δήλωση θα αφορά είτε όλο το μήνα  ή κάποιες ημέρες μέσα στον Φεβρουάριο.  Για διαστήματα μετά τις 5 Φεβρουαρίου, η προαναγγελία πρέπει να γίνεται μια εργάσιμη πριν από την έναρξη της αναστολής. Μάλιστα, η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει πως εάν δεν  τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας,  η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Κατά συνέπεια ο εργοδότης στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσει τόσο τους  μισθούς όσο και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά.  Επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα. Προαναγγελία ισχύει και στην περίπτωση αλλαγών – μεταβολής της προαναγγελθείσας αναστολής. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της προσωρινής ανάκλησης της δήλωσης, επίσης μια εργάσιμη ημέρα πριν από την αλλαγή. 

Να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την ΚΥΑ, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου θα λάβουν 534 ευρώ, παρ’ ότι ο μήνας έχει 28 και όχι 30 ημέρες.

Όσον αφορά το ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου, η ΚΥΑ ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο των αναστολών ισχύει τόσο για τις κλειστές όσο και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με τις ίδιες λίστες ΚΑΔ όπως και τον Ιανουάριο. Όσο για το λιανικό εμπόριο, αυτό εντάσσεται  στους πληττόμενους και μπορούν αν εφαρμόσουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών.

Οι επιχειρήσεις προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση αναστολής, είτε σε εκ νέου δήλωση, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωστοποιήσουν  εγγράφως  (και με email) στους εργαζομένους τους το διάστημα κατά το οποίο τίθενται σε αναστολή.  Προσοχή όμως, μόνο οι  εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά, οφείλουν με τη σειρά τους να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr). Αυτό γίνεται  μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους. Οι υπόλοιποι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μόνο εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία τους.

Πηγή: euro2day.gr