Χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ για κηδεία ραβίνου, παραβιάζοντας το lockdown που είναι σε ισχύ στο Ισραήλ.

Ο ραβίνος Μεσουλάμ Ντοβίντ Σολοβέιτσικ πέθανε την Κυριακή, στα 99 του χρόνια, έπειτα από προβλήματα υγείας των τελευταίων μηνών, μετά τη μόλυνσή του από κορωνοϊό. Το βράδυ της Κυριακής εκτυλίχθηκαν αντίστοιχες σκηνές συνωστισμού χιλιάδων πιστών στην κηδεία άλλου ραβίνου, του Γιτζάκ Σάινερ, στην Ιερουσαλήμ.

Παρά τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ στο Ισραήλ, η αστυνομία δεν παρενέβη για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις, κάτι που προκάλεσε την οργή του Μπένι Γκαντς. «Εκατομμύρια οικογένειες και παιδιά έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και συμμορφώνονται με τους κανόνες, ενώ χιλιάδες Χαρεντί συνωστίστηκαν στην κηδεία, οι περισσότεροι από αυτούς χωρίς καν μάσκα», έγραψε στο Τwitter ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας την «άνιση επιβολή» του lockdown.

«Δεν θα συμφωνήσουμε στη συνέχιση ενός αναποτελεσματικού, ψεύτικου lockdown. Είτε όλοι θα είναι σε lockdown, είτε όλοι θα ανοίξουν. Οι ημέρες της ανοχής τελείωσαν», έγραψε ακόμη ο Γκαντς.

Το Ισραήλ οδεύει ξανά σε πρόωρες εκλογές, καθώς τον Μάρτιο θα στηθούν κάλπες για τέταρτη φορά σε δύο χρόνια. Οι υπερορθόδοξοι ή Χαρεντί αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της εκλογικής βάσης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οπότε έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πολιτικό ζήτημα αυτή η κατάσταση που ερμηνεύεται ως lockdown με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του lockdown για πέντε ημέρες, ενώ την Τετάρτη θα επανεξεταστεί η κατάσταση.

Το Ισραήλ κινείται πιο γρήγορα από κάθε άλλη χώρα στο πεδίο των εμβολιασμών- πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση- αλλά τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν περισσότερες από 3.500 νέες μολύνσεις κορωνοϊού.

Πηγή: www.lifo.gr