Μάλαμα

Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το θέμα της αναστήλωσης του αρχοντικού του Μιχάηλ Βέη στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το αρχοντικό του Μιχάηλ Βέη στον Άγιο Μαμά αποτελεί μοναδικό δείγμα αρ​χιτεκτονικής του τέλους του 17ου – αρχών του 18ου αιώνα κι ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της ιστορίας της Χαλκιδικής. Το εν λόγω μνημείο προορίζεται από τον Δήμο Νέας Προποντίδας για ιστορικό και λαογραφικό μουσείο. Όμως, η απουσία παρεμβάσεων επί έτη θέτει το μνημείο σε κίνδυνο. Ήδη έχει καταρρεύσει η σκεπή του κι είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική του κατάρρευση με ολέθρια αποτελέσματα για την διάσωση του ιστορικού κι αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής. Εάν δεν δρομολογηθούν άμεσες κι επείγουσες παρεμβάσεις η φθορά του μνημείου ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμη. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού να πράξει όσα απαιτούνται για την διάσωση του αρχοντικού του Μιχαήλ Βέη στον Άγιο Μαμά Χαλκιδικής

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, … Ιανουαρίου 2021

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού

Θέμα : Σε άμεσο κίνδυνο το διατηρητέο αρχοντικό του Μιχάηλ Bέη στον Άγιο Μαμά Χαλκιδικής. 

Το αρχοντικό του Μιχάηλ Βέη στον Άγιο Μαμά αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής του τέλους του 17ου – αρχών του 18ου αιώνα κι ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της ιστορίας της Χαλκιδικής. Το εν λόγω οίκημα έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο με την υπ. αριθμ. ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/237/3304/17-3-1988-ΦΕΚ219/Β/22-4-1988 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, ”χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του N 1469/50, το αρχοντικό “Bέη”, στον Άγιο Mάμα Xαλκιδικής, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής βίλλας των αρχών του αιώνα μας. Για την ανάδειξη του μνημείου ορίζεται ζώνη προστασίας που φθάνει ως τα όρια του οικοπέδου”.

Το εν λόγω μνημείο προορίζεται από τον Δήμο Νέας Προποντίδας για ιστορικό και λαογραφικό μουσείο. Όμως, η απουσία παρεμβάσεων επί έτη θέτει το μνημείο σε κίνδυνο. Ήδη έχει καταρρεύσει η σκεπή του κι είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική του κατάρρευση με ολέθρια αποτελέσματα για την διάσωση του ιστορικού κι αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής. Εάν δεν δρομολογηθούν άμεσες κι επείγουσες παρεμβάσεις η φθορά του μνημείου ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμη.

Επειδή το αρχοντικό του Μιχάηλ Βέη στον Άγιο Μαμά πρέπει να διασωθεί.

Επειδή πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν παρεμβάσεις διάσωσης του μνημείου.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός : 

  • Θα πράξει όσα απαιτούνται για την διάσωση του αρχοντικού του Μιχαήλ Βέη στον Άγιο Μαμά Χαλκιδικής;

Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα